Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeVIJESTIRaspisana potjernica za Branislavom Gavrilovićem

Raspisana potjernica za Branislavom Gavrilovićem

- Reklama -


Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Državnog tužilaštva, odredio mjeru pritvora i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici koje je bilo zakazano za 4. juli ove godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužilaštvo BiH je u decembru 2020. godine podiglo optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, kojom se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.

Gavrilovića Tužilaštvo tereti da je, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima, na lokalitetu Golog brda na Igmanu u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), lično i direktno učestvovao u njihovom zlostavljanju.

- Reklama -

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni je pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice – po njegovom naređenju – ubili dvojicu zarobljenika, te jednog, nakon zlostavljanja, odveli u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Sud BiH je u septembru prošle godine djelimično potvrdio optužnicu protiv Gavrilovića, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ročište za izjašnjenje o krivici prvobitno je bilo zakazano za decembar prošle godine, kada se Gavrilović nije pojavio zbog bolesti, kako je obrazložio njegov branilac Miodrag Stojanović.

Stojanović za BIRN BiH kaže da je uložio žalbu na rješenje o raspisivanju potjernice, ali da nije dobio drugostepenu odluku.

Osumnjičeni Gavrilović je, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, nastanjen u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular