Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRave žurke uskoro postaju kriminal u Italiji? Mogućnost zatvora i do 6...

Rave žurke uskoro postaju kriminal u Italiji? Mogućnost zatvora i do 6 godina

- Reklama -


Nova vlada krajnje desničarske premijerke Giorgije Meloni saopštila je da će organizovanje žurki elektronske muzike (rave) bez dozvole proglasiti kriminalnim djelom, nekoliko sati nakon što je prekinula jedno takvo okupljanje u sjevernoj Italiji.

Novi zločin “invazije na opasna okupljanja” više od 50 ljudi doveo bi do šest godina zatvora i otvara mogućnost prisluškivanja organizatora ravea.

Hiljadu rejvera u ponedeljak je dobilo naređenje da napusti rejv u skladištu u Modeni, prenosi BBC.

- Reklama -

“Zabava je gotova!” proglasio je desničarski ministar Matteo Salvini.

Stanovnici su se žalili na 48 sati neprekidne tehno muzike na zabavi za Noć vještica koja je privukla mlade rejvere putem društvenih mreža iz obližnjih italijanskih gradova, kao i Belgije i Francuske.

Raveri su planirali ostati do utorka, ali su bez problema napustili napušteno skladište u sjevernoj Modeni, a svjedoci su rekli da su pospremili iza njih.

Premijerka Meloni tvrdi da novi zakon ima za cilj da zaštiti ljude od štete i da se ne razlikuje od drugih u Evropi – ali bi to signaliziralo da italijanska država više nije opuštena u poštovanju pravila.

Kritičari su pitali zašto je vlada ciljala mlade rejvere, ali je ignorisala fašistički marš tokom vikenda od strane 2.000 pristalica italijanskog ratnog diktatora, Benita Musolinija, obučenih u crno.

Vikend miting je održan u Predappiju, gdje je Musolini rođen i sahranjen. Sadržavao je fašističke pozdrave i hvalospjeve, obilježio je Musolinijev marš na Rim i početak fašističke vladavine prije 100 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi utvrdio je da su ta dva događaja “potpuno različite stvari” jer Musolinijev marš nije narušio javni red i da se dešavao godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio rejv u Modeni.

Meloni, koja je nastojala da se distancira od postfašističke politike svoje mladosti, rekla je u ponedjeljak da je Musolinijev marš bio “politički nešto udaljeno od mene na vrlo značajan način”.

Nacrt zakona nove desničarske administracije ide dalje i predviđa visoke kazne i oduzimanje ozvučenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular