Tuesday, December 6, 2022
HomeGLOBUSRazmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije: Više od 200 za jednog

Razmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije: Više od 200 za jednog

- Reklama -


Ukrajina je objavila da je sa Rusijom obavljena velika razmjena zatvorenika o kojoj se mjesecima pregovaralo. Oslobođeni su ukrajinski borci iz čeličane Azovstal, a Kijev je zauzvrat Moskvi predao čovjeka bliskog Vladimiru Putinu.

Ipak, kako pokazuje stanje na terenu, iako je riječ o razmjeni zarobljenika sa visokog nivoa, neprijateljstva u Ukrajini ne prestaju. Ruske snage gađale su grad Zaporožje, a u napadu je poginula najmanje jedna osoba. U napadu ukrajinske vojske na Donjeck poginulo je petoro, javlja Glas Amerike.

Samo nekoliko sati ranije, obavljena je razmjena zatvorenika.

- Reklama -

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je jutros da je oslobođeno 215 ukrajinskih državljana, da su većina vojnici ili zvaničnici osuđeni na smrtnu kaznu u oblastima kojima upravljaju ruski separatisti. Mnogi od njih su pripadnici bataljona Azov koji su se krili u čeličani u Marijupolju.

Blizu 2.000 boraca izašlo je iz Azovstala kada su Rusi preuzeli Marijupolj u maju, čime je okončana tromjesečna opsada tog grada.

Blizu 200 Ukrajinaca dato je za samo jednog čovjeka – proruskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka, koji je Ukrajinac. Oligarh je pobjegao iz kućnog pritvora nekoliko dana prije početka ruske invazije, ali je ponovo uhapšen u aprilu. Mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju pošto je optužen za izdaju i pomaganje separatistima da kupe ugalj u Donjecku.

Smatra se da je Putin kum najmlađe kćerke Medvedčuka. On je bio lider proruske opozicione partije Platforma za život, najveće opozicione grupe u ukrajinskom parlamentu. Aktivnosti stranke su suspendovane od ukrajinske vlade.

“Nije šteta dati Medvedčuka za prave ratnike. On je prošao kroz istražne radnje i zvaničnici su od njega dobili sve što im treba u procesu krivičnog gonjenja”, rekao je Zelenski.

U drugoj razmjeni, Ukrajina je izdejstvovala oslobađane još pet državljana za 55 ruskih zarobljenika.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je razmjene, ali i podsjetio na poštovanje međunarodnog prava u tretiranju ratnih zarobljenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: