Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeBIZNISReakcija Turković na mogući izbor "SNSD-ovog Bošnjaka" u Vijeću ministara

Reakcija Turković na mogući izbor “SNSD-ovog Bošnjaka” u Vijeću ministara

- Reklama -


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković komentarisala je najave da će zajednički kandidat SNSD-a i “Osmorke” za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica biti Denis Šulić, dosadašnji potpredsjednik NSRS-a.

“Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma”, upozorava Turković, te dodaje:

“Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtjevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg”.

- Reklama -

Turković je navela da su upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

“Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotić i Sifet Podžić djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH”, istakla še šefica diplomatije BiH.

Prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici, kako je zaključila, bio bi korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular