Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRekordan broj migranata poginuo je pri prelasku američko-meksičke granice

Rekordan broj migranata poginuo je pri prelasku američko-meksičke granice

- Reklama -


Skoro 750 migranata umrlo je na južnoj granici ove fiskalne godine, što je rekord koji premašuje prošlogodišnji ukupan broj za više od 200 ljudi, prema podacima Ministarstva domovinske sigurnosti prenesenim za CNN.

Migranti se često suočavaju sa podmuklim terenom kada prelaze granicu – uključujući opresivnu pustinjsku vrućinu, opasne vode i padove sa graničnog zida, prenosi CNN.

Od 1. oktobra, koji označava početak fiskalne godine, bilo je 748 smrtnih slučajeva, rekao je zvaničnik unutrašnje sigurnosti za CNN, dok je do kraja fiskalne godine ostalo još mjesec dana.

- Reklama -

To je više u odnosu na 557 smrtnih slučajeva na jugozapadnoj granici tokom fiskalne 2021. godine, što je prethodni rekord.

Brojke ne obuhvataju uvijek sve smrtne slučajeve, jer druge državne i lokalne agencije mogu izvući tijela bez učešća granične patrole, što znači da je broj smrtnih slučajeva vjerovatno veći.

Prošle sedmice, tijela najmanje osam migranata koji su pokušavali prijeći granicu SAD-a iz Meksika pronađena su u Rio Grandeu, saopštila je Carinska i granična zaštita.

Posmrtne ostatke su otkrili agenti i meksičke vlasti dok su spašavali druge migrante u rijeci.

Sve veći broj migranata nastavlja se pojavljivati na američko-meksičkoj granici kako se uslovi pogoršavaju u Latinskoj Americi.

Hapšenja migranata duž južne granice SAD-a ove godine su i dalje visoka, uključujući i mjesece kada broj obično pada, što znači da su hiljade bile izložene još težim elementima.

U julu je američka granična patrola uhapsila više od 181.000 na južnoj granici SAD, prema najnovijim dostupnim podacima agencije.

U prošlosti su mnogi smrtni slučajevi migranata bili povezani s izloženošću toploti, prema graničnoj patroli.

Zagovornici migranata kažu da bi oni mogli biti primorani na sve rizičnije puteve kako bi došli do SAD-a, pozivajući se na graničnu politiku kao što je hitna restrikcija iz Trumpove ere koja omogućava vlastima da odvrate ljude na granici.

Migranti, izbjeglice i cijele porodice koriste udaljenije i opasnije rute da dođu u Sjedinjenih Država“, rekao je Fernando García, izvršni direktor Granične mreže za ljudska prava, ranije za CNN.

Broj smrtnih slučajeva duž južne granice SAD-a raste tokom godina

U fiskalnoj 2020. godini bilo je 247 smrtnih slučajeva i 300 smrtnih slučajeva u 2019., što je značajno povećanje u 30 rekordnoj godini za granične prelaze. Podaci agencije o umrlim datiraju iz 1998. godine.

Carina i granična zaštita odbili su komentirati te brojke, ali su rekli da krijumčari iskorištavaju očajne migrante.

Transnacionalne kriminalne organizacije nastavljaju da bezobzirno ugrožavaju živote pojedinaca koje krijumčare za sopstvenu finansijsku dobit bez obzira na ljudski život“, navodi se u saopćenju CBP-a.

Krijumčarske organizacije napuštaju migrante u udaljenim i opasnim područjima, što dovodi do porasta broja spašavanja, ali i tragično povećanja broja smrtnih slučajeva. Teren duž granice je ekstreman, ljetne vrućine su teške, a kilometri pustinjskih puteva koje migranati moraju prijeći nakon prelaska granice, u mnogim područjima su nemilosrdni”, navedeno je.

Do sada je ove fiskalne godine bilo skoro 19.000 potraga i spašavanja duž južne granice SAD-a, prema CBP-u – što je povećanje sa 12.833 u fiskalnoj 2021. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular