Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIReprezentativci složni: Idemo po medalju, želimo obradovati naciju!

Reprezentativci složni: Idemo po medalju, želimo obradovati naciju!

- Reklama -


Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci već danas očekuje meč 1/8 finala na Svjetskom prvenstvu, a za protivnika će imati selekciju Hrvatske.

Zmajevi su ujedno i domaćini ovog šampionata, a u jučer završenoj grupnoj fazi izgubili su samo set protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Selektor Ifet Mahmutović osvrnuo se na dosadašnji učinak.

- Reklama -

“Ja kao selektor kažem, izgubljeni set ne bi mogli suhim zlatom platiti ono što smo igrali i taj izgubljeni set protiv SAD-a. Teško je igrati u grupnoj fazi i onda dođete do duela sa Amerikom. Oni se razigraju i dobijete nešto. Ovo je SP nema laganih protivnika i trebalo nam je to da se ekipa probudi.”

Nokaut faza će tek pokazati ono najbolje, a naš tim će za protivnika imati selekciju Hrvatske.

“Ako prođemo Hrvatsku idemo na Kazahstan, a Hrvatske je bila veoma blizu da ih dobije. Pokazali su to na vrhunskom nivou protiv Irana. Nas dobro poznaju, jako dobro igraju zajedno i jako su dobri.”

Osvrnuo se selektor se osvrnuo i na nastavk turnira.

“Iran ima određenu kvalitetu, igraju dobro pored Merzada. Igrali su dva seta protiv Hrvatske bez njega i igrali su puno bolje. Visina mu je ključna i ostali elementi mu nedostaju. On je više atrakcija nego igrač. Brazil je 2014. izbacio Iran, ja ih ne potcjenjujem i treba biti oprezan”, zaključio je Mahmutović.

Reprezentativac Mirzet Duran ističe kako je ponosan zbog prvog prvenstva koje se održava u našoj zemlji.

“Po prvi put igramo u našoj domovini. SP je svako za sebe posebno, pogotovo pred domaćom publikom. Nastojimo pokazati maksimum. Želimo pohvaliti publiku, a mi ćemo dati sve od sebe da ih obradujemo medaljom”

Možemo li pobijediti Hrvatsku?

“Što se tiče grupne faze, imali smo tri meča gdje smo probali tri postave. Jučer smo na jednom treningu našli idealnu postavu koja će pretpostavljam igrati završnicu. Danas je tu Hrvatska i vjerujem da ćemo pokazati najveći nivo koji nas vodi dalje. Okolnosti su takve, da je došlo do promjene takmičenja. Očekujem lakši nastavak, izbjegli smo Njemačku. Tu je Kazahstan koji nije lagan protivnik. Do finala vidjet ćemo, bit će dobrih utakmica i želimo finale”, ističe Duran.

Kako zaustasviti Iran i Merzada?

“Merzad je specifičan igrač. Pojavio se prije par godina i jedinstven je. Na prijašnjim takmičenjima smo pronalazili rješenja za njega. Tu su lopte koje se guraju njemu kroz ruke i padaju u polje. Treba obratiti pažnju na njega, a ako dođemo do finala znat ćemo se boriti”

Za N1 je govorio i reprezentativac Ermin Jusufović. Kakva je atmosfera, ulaz je besplatan, zašto se mora podržati reprezentacija?

“Samo domaćinstvo ovakvog događaja je nagrada za svijet sjedeće odbojke u BiH. To je jedna izuzetna prilika da u Sarajevu vidimo ono što svijet u sjedećoj odbojci nudi. Mi smo tu, imamo ulogu favorita. Kao domaćini ne smijemo spuštati ljestvicu. Do sada je to ok. Ostvarili smo što smo željeli. Amerikanci nam uzeli set, došli sa namjerom da osvoje prvo mjesto, ali i nas se pita. Nije to još uvijek najbolja verzija našeg tima, ali za očekivati je da budemo najbolja verzija sebe”, ističe Jusufović.

Jasmin Brkić, jedan je od najmlađih, a osvrnuo se na mečeve.

“Sigurno je da moramo slušati starije. Gledajući kako oni igraju na najvišem nivou i mi moramo nastaviti tradiciju. Imamo prostora da učimo od najboljih tako da nam pomažu da bi nastavili raditi na najvišem mogućem nivou”, rekao je mladi Brkić, a potom poslao poruku navijačima:

“Kroz prošla takmičenja koja smo imali, svaka medalja bila je za BiH. Navijači sada imaju priliku uživo podržavati naše selekcije. Želio bih staviti akcenat na žensku reprezentaciju, ona je tek u osnivanju i podrška će im biti veliki vjetar u leđa.”

Meč između Bosne i Hercegovine i Hrvatske igra se danas sa početkom od 15 sati i 30 minuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular