Tuesday, December 6, 2022
HomePOČETNARimljani u Gradišci: Festival o životu prije više od dva milenijuma

Rimljani u Gradišci: Festival o životu prije više od dva milenijuma

- Reklama -


Gradiška je odrasla na Savi, koz vijekove, milenijume, pričaju nam arheolozi.

Grad je nastao od nekadašnje rimske luke, a istorija pamti cara Julija Oktavijana.

“Na prostoru gradiškog parka bila je rimska luka Servicijum. Pored Siscija i Sirmijuma to je bila matčna flotila za rimsku vojsku kada je riječ o rijeci Savi”, kazao je Bojan Vujinović, arheolog.

- Reklama -

Car Oktvijan je 35. godine stare ere osnovao Servicijum, ovdje negdje. Normalno i logično da Oktavijan čita proglas na otvaranju prvog rimskog festivala. Da se svi sjetimo tih vremena prije više od 2000 godina. Imaćemo i legionare, plebejce, patricije, različite staleže.

Učeći o istoriji, upotpunjuje se turistička i kulturna ponuda Gradiške.

Prvi Rimski festival, prikazao je kako se nekada živjelo, od agore, trpeze, do dvora, ili pak dječije igre.

Riba ili divljač, bili su uobičajna hrana starih Rimljana.

“Lovački kotlić, poznat je, pravi se od divljači, veprovina, srnetina, pa i svinjetina, zec. Lovci čuvaju prirodu, od štetočina, tu smo da prihranimo, pravimo pojilišta”, kazao je lovac Dušan Borjanović.

Mnoštvo pronađenih predmeta na prostoru Lijevča, svjedoče o fragmentima rimske istorije.

“Ova izložba je komplet u vezi rimskog perioda…Novčići, oružje, bodeži, dio alata… Oružje su u rimskog periodu koristili svi nažalost. Ovaj dio, kooplja i oružja, su većinom legionarsko oružje, a oruđe, krampovi, lopate, ostalo su uglavnom koristili robovi i niski stalež”, kazao je Alen Mešić, Udruženje kolekcionara Denarius.

Karamika, stari zanati, jahanje konja, ili pak škola streličarstva, za svakog po nešto.

Rimske boginje ognjišta, sveštenice, djevojke nazvane vestalke, oko kojih je bilo mnogo kontroverzi, također su predstavljene.

Tipičan prizor, žene su služile, a muškarci su se izležavali, u šali nam kaže jedna gopođa, tako je ona ovu scenu interpretirala.

A nazdravljalo se i pri polasku. Morski ili riječni putevi, bili su sudbina mnogih Rimljana. Oponašaju ih danas turističkom turom brodom Vagabundo.

U periodu od I do VI vijeka prostor današnje Gradiške pripadao je rimskoj provinciji Panoniji. Već u I vijeku, na prelazu preko rijeke Save izgrađeno je utvrđenje rimske flote i vojni logor pod nazivom Servitium. Na ovom području ukrštale su se dvije magistralne ceste Rimskog carstva: ka Solunu i ka Sremskoj Mitrovici.

U Ptolomejevoj geografiji pominju se i nazivi Serbinon ili Serbinum, ili pak Seruitio.

Gradiška se prvi put spominje 1295. godine, pod nazivom Gradiški Brod.

Prvi tragovi života na području sadašnjeg grada datiraju iz praistorijskog perioda čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Najstarije i najpoznatije je Donja Dolina gdje je drveni čamac u jednom komadu, star preko 3000 godina, a koji se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Dosta alata, oružja i posuđa sa ovog lokaliteta nalazi se i u muzejima u Banjaluci i Gradišci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: