Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRusi koji su bježali od mobilizacije vraćaju se kući, a sad ih...

Rusi koji su bježali od mobilizacije vraćaju se kući, a sad ih čeka novi problem

- Reklama -


Mnogi muškarci koji su napustili Rusiju u strahu od mobilizacije i slanja na front u Ukrajinu, vraćaju se kući nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio kraj haotične regrutacije u zemlji.

Nakon žurbe da napuste zemlju, koja je takođe bila podstaknuta glasima o zatvaranju granica, mnogi su se suočili sa teškom realnošću u pokušaju da spoje kraj sa krajem u nepoznatom gradu.

700.000 muškaraca napustilo zemlju za dvije nedjelje

„Moj brat i ja smo pokušali da nađemo posao u Kazahstanu – u najmanju ruku fiktivni da bismo dobili boravišnu dozvolu – ali ništa od toga nije bilo izvodljivo“, rekao je Pavel (21) iz Moskve, koji se vratio u Rusiju posle tri nedjelje u Kazahstanu.

- Reklama -

„Pobjegao sam zbog opšte panike. Putovanje nas je koštalo oko 1.650 dolara“, rekao je on za Moskov tajms.

Rusija je počela da regrutuje svoje građane krajem septembra, što je dovelo do pravog egzodusa iz zemlje. Letovi su bili rasprodati, na granicama su se stvorile gužve… Oni koji su imali dovoljno godina da budu regrutovani pokušavali su da što prije izađu iz zemlje.

Zvaničnici Kremlja su procijenili da je 700.000 muškaraca napustilo zemlju za manje od dvije nedjelje. Sada se, međutim, pojedini vraćaju kući. Povratak je uslijedilo nakon što su zvaničnici obećali da niko više neće biti regrutovan.

Putin je novinarima u ponedjeljak rekao da je „mobilizacija završena“, a ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je prošle nedjelje da je Putinov cilj da pozove 300.000 rezervista postignut.

Semjon, stolar iz Moskve, koji je odbio da kaže svoje prezime, rekao je da je odlučio da se vrati kući iz Jermenije, jer je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio da je završena mobilizacija u ruskoj prijestolnici.

„Policija je prestala da hvata muškarce na ulicama i u metro stanicama“, rekao je Semjon, koji je ostavio suprugu i dvije ćerke u Moskvi.

Ipak, mnogi su i dalje oprezni, jer se plaše da bi drugi talas mobilizacije mogao da bude pokrenut ako Rusija nastavi da trpi velike gubitke u Ukrajini.

„I dalje mislim da je povratak glupa odluka, ali je teško odoljeti emocijama“, rekao je Pavel.

Pavelov brat koji je odbio da kaže svoje ime, još uvijek je Kazahstanu, ali je za Moskov tajms rekao da uskoro namjerava da putuje u Rusiju.

„Ti pacovi nisu doborodošli“

Oni koji se vraćaju ne samo da se suočavaju sa mogućnostima da završe u zatvoru, ako vlasti procjene da su izbjegavali regrutaciju, već i sa opštom stigmom koju podstiče zvanična retorika.

Uticajni ruski poslanik Andrej Klimov je prošlog meseca rekao da oni koji su izbegli mobilizaciju tako što su napustili zemlju treba da budu označeni kao strani agenti. Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko je nazvala takve Ruse „pacovima“ i rekla je da više nisu dobrodošli u zemlju.

Vlasti u Rusiji bi mogle ponovo da pokrenu mobilizaciju ove zime, izvijestio je prošlog mjeseca sajt Meduza pozivajući se na neimenovane zvaničnike Kremlja. Jedan biznismen iz Sankt Peterburga koji trenutno živi u Jermeniji, kaže da još uvijek ne planira da se vrati u Rusiju.

Stolar Semojn koji se nedavno vratio u Moskvu, rekao je da će ako Kremlj ponovo započne regrutaciju, opet napustiti zemlju.

„Ako opet dođe do mobilizacije, onda ću opet otići. Ali ovaj put sa porodicom“, rekao je on.

„Trebalo je da vidite jadne duše“

Povratak Rusa nazad kući kako mobilizacija jenjava, nije iznenađenje za Niku Karčevsku (24) koja se preselila u Gruziju, nakon što je počeo rat u Ukrajini. Ona se prijavila da pomogne onima koji su bježali iz zemlje krajem septembra.

„Bilo je onih koji su otišli sa ne više od 165 dolara. Trebalo je da vidite jadne duše. Nisu imali čak ni poslove koje mogu da rade na internetu. Ne znam čemu su se nadali“, rekla je ona za Moskov tajms.

„Mnogi od onih kojima sam pomogla već su se vratili kući. Mislim da se polovina izbjeglica vratila u Rusiju“, rekla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular