Thursday, December 8, 2022
HomeGLOBUSRusija upozorava Zapad: Komercijalni sateliti bi mogli postati legitimne mete

Rusija upozorava Zapad: Komercijalni sateliti bi mogli postati legitimne mete

- Reklama -


Visoki zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako su oni uključeni u rat u Ukrajini, javlja Reuters.

Rusija, koja je 1957. Godine lansirala prvi vještački satelit Sputnjik 1 a 1961. godine poslala prvog čovjeka u svemir, ima značajne ofanzivne svemirske kapacitete, što je slučaj i za Sjedinjene Države i Kinu. Rusija je prošle godine lansirala antisatelitsku raketu da uništi jedan od svojih satelita.

Konstantin Voroncov, zamjenik direktora odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za neproliferaciju i kontrolu naoružanja, rekao je u Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju iskoristiti svemir da osnaže dominaciju Zapada.

- Reklama -

On je upozorio da je korištenje zapadnih satelita za pomoć ukrajinskim ratnim naporima “izuzetno opasan trend”.

“Kvazicivilna infrastruktura može biti legitimna meta za uzvratni napad”, rekao je Voroncov Prvom komitetu Ujedinjenih naroda, dodajući da je korištenje takvih satelita od strane Zapada za podršku Ukrajini “provokativno”.

“Govorimo o uključivanju komponenti civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u oružanim sukobima”, izjavio je on.

Međutim, Voroncov nije spomenuo nijednu konkretnu satelitsku kompaniju, iako je Elon Musk ranije ovog mjeseca najavio da će njegova kompanija SpaceX nastaviti da finansira svoj internet servis Starlink u Ukrajini, navodeći potrebu za “dobrim djelima”.

Kako navodi Reuters, rat u Ukrajini je pokrenuo najtežu konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: