Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini “izuzetno je razočarana” donesenom “van konsenzusa neuravnoteženom” odlukom pojedinih članova Predsjedništva BiH u vezi učešća na sastanku Krimske platforme, na inicijativu ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Na zvaničnom Facebook profilu Ambasade objavljeno je kako je na takav način “Sarajevo odustalo od svog prošlogodišnjeg stava da ignoriše ovakav sumnjivi skup”.

“Rusija je više puta naglašavala da pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je riješeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva, jeste zatvoreno. Nikakvi naporni pokušaji, praćeni glasnim propagandnim brbljanjem, ne mogu promijeniti svršeni čin. Pseudoargumenti u vezi izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom u kontekstu ruske specijalne vojne operacije ne drže vodu. Radi se o borbi protiv prihvaćene kijevskim režimom neonacističke ideologije, a koja se svakodnevno oličava u sadističkom ubijanju civilnog stanovništva, uključujući djecu, i to na podli način”, poručeno je iz ruske ambasade.

Istakli su da je zbog toga stav određenih bosanskohercegovačkih političara “apsolutno nelogičan”.

“Oni deklariraju svoj antifašizam i odmah ponavljaju kijevske nacionalističke parole i skandacije. Ne vidjeti nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva znači nemati ni razuma ni srca. Ništa osim žaljenja ne izaziva težnja pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o vanjskopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima. Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država”.

Iz Ambasade su saopštili da su više puta davali izjave i iznosili argumente da Rusija u svojstvu garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ni na koji način nije zainteresirana za destabilizaciju BiH.

“Sve priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju naši zapadni oponenti, koji nastoje da zadrže Bosnu i Hercegovinu u potlačenom, bukvalno porobljenom stanju, uprkos svim slatkim rečima o “evropskom raju”. Moskva ne riječima već djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom u vrijeme kada je u stvari cijela Europa u strahu od neminovnih ekonomskih kataklizmi. Još jednom pozivamo naše partnere iz BiH da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora”, poručeno je danas iz Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je, na poziv Ukrajine, učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

Drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je spriječiti učešće Džaferovića na ovom samitu, a nakon što nije uspio danas je podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg državnog predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime