Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRuska državna TV priznala "značajnu pobjedu" Ukrajine

Ruska državna TV priznala “značajnu pobjedu” Ukrajine

- Reklama -


Ruska državna televizija emitovala je u petak intervju, u kojem se priznaje da je Kijev ostvario “značajnu pobjedu” nakon što su ukrajinske snage probile liniju fronta blizu Harkova, javlja Glas Amerike.

Riječ je o najbržem napretku bilo koje strane proteklih mjeseci, i jednom od najvećih preokreta u ratu od kako su ruske snage odustale od pokušaja da u martu osvoje Kijev, prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su trupe “oslobodile desetine naselja” i protekle sedmice povratile više od hiljadu kvadratnih kilometara teritorije u području Harkova na istoku, kao i Hersona na jugu.

- Reklama -

Zapadni vojni analitičari ocjenjuju da se Ukrajinci sada nalaze blizu glavne željezničke pruge koju Moskva koristi za snabdijevanje trupa na istoku Ukrajine, te da bi hiljade ruskih vojnika mogle da budu odsječene.

Rusko Ministarstvo odbrane, koje do sada nije komentarisalo ukrajinske tvrdnje, objavilo je video snimak ruskih trupa koje idu da ojačaju pozicije u tom području.

“Sama činjenicu da je naša odbrana probijena je već značajna pobjeda za ukrajinske oružane snage”, saopštio je šef uprave za okupiranu Harkovsku oblast Vitalij Gančev, kojeg su postavili Rusi, u intervjuu koji je objavila ruska državna televizija. Ruski zakon zabranjuje sve izvještaje o sukobu koji su različiti od zvaničnih navoda.

Gančev je kasnije, također za državnu televiziju, rekao da se evakuišu civili iz tri grada pod ruskom okupacijom – Izjum, Kupjansk i Veliki Burluk – koji su pod prijetnjom od ukrajinske kontraofanzive.

Zelenski je objavio video ukrajinskih vojnika, uz poruku da su osvojili istočni grad Balaklia, duž dijela fronta južno od Harkova, ukrajinskog drugog po veličini grada. Ukrajinska vojska saopštila je da je napredovala gotovo 50 kilometara preko fronta poslije napada koji je, po svemu sudeći, iznenadio Ruse.

Kremlj odbio da komentariše napredovanje ukrajinskih snaga i uputio medije na rusku vojsku.

Ukrajina nije dozvolila nezavisnim novinarima da uđu u to područje da bi potvrdili vijesti o napretku, ali su ukrajinski mediji objavili fotografije vojnika koji slave u oklopnim vozilima dok prolaze pored uličnih znakova sa imenima gradova koji su bili pod ruskom okupacijom.

“Vidimo uspjeh u Hersonu, određeni uspjeh u Harkovu, i to ohrabruje”, rekao je američki sekretar za odbranu Lloyd Austin na konferenciji za novinare sa češkim kolegom u Pragu.

Iz ukrajinskog Generalštaba je ranije u petak saopšteno da ruske snage, koje se povlače, pokušavaju da evakuišu povrijeđene i oštećenu vojnu opremu blizu Harkova.

“Zahvaljujući vještim i koordinisanim akcijama, oružane snage Ukrajine, uz podršku lokalnog stanovništva, napredovale su gotovo 50 kilometara za tri dana”, navodi se u saopštenju.

Od početka ruske invazije, desetine hiljade ljudi su ubijene, milioni su protjerani iz svojih domova, a ruske snage su uništile cijele gradove. Moskva invaziju zove “specijalnom vojnom operacijom”. Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular