Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeKOLUMNERuska Federacija o "nuklearnom ratu": "Taj rat se nikada ne smije pokrenuti"

Ruska Federacija o “nuklearnom ratu”: “Taj rat se nikada ne smije pokrenuti”

- Reklama -


Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije oglasilo se saopćenjem o “nuklearnom ratu”, a nakon što je američki New York Times objavio informaciju američkih službi da su ruski vojni lideri održali sastanak o nuklearnom napadu. Ruska Federacije poručuje da nuklearni rat “nikada ne smije biti pokrenut”.

“Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i jedna od nuklearnih sila, u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, Ruska Federacija snosi posebnu odgovornost u pitanjima jačanja međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti. U svojoj politici u oblasti nuklearnog odvraćanja, Rusija se striktno i dosljedno rukovodi postulatom o neprihvatljivosti nuklearnog rata u kojem ne može biti pobjednika i koji se nikada ne smije pokrenuti. Ruske doktrinarne odredbe u ovoj oblasti su izuzetno jasno označene, isključivo su defanzivne prirode i ne dozvoljavaju široko tumačenje. Rusija hipotetički dopušta reakciju upotrebom nuklearnog oružja samo kao odgovor na agresiju izvršenu upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresiju upotrebom konvencionalnog oružja kada je ugroženo postojanje države”, navodi se u saopćenju.

Uzbuna u Americi: “Ruski generali održali sastanak o nuklearnom napadu”

- Reklama -

Ističu, kako “Rusija polazi od nepromjenljive aktuelnosti postojećih dogovora i razumjevanja u oblasti smanjenja i ograničenja nuklearnog naoružanja, smanjenja strateških rizika i prijetnje od međunarodnih incidenata i sukoba, koji mogu dovesti do eskalacije na nuklearni nivo”.

“U potpunosti potvrđujemo našu privrženost zajedničkoj izjavi lidera pet država, koje posjeduju nuklearno oružje, od 3. januara 2022. godine o sprječavanju nuklearnog rata i nedopustivosti trke u naoružanju. Čvrsto smo ubjeđeni da u sadašnjoj komplikovanoj i turbulentnoj situaciji, koja je rezultat neodgovornih i bestidnih djelatnosti koje imaju za cilj podrivanje naše nacionalne sigurnosti, prvi prioritet je spriječiti svaki vojni sukob nuklearnih sila. Pozivamo ostale zemlje nuklearne petorke da u praksi pokažu svoju spremnost za rješavanje ovog prioritetnog zadatka i da odustanu od opasnih pokušaja zadiranja u vitalne interese jedni drugih, balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba i podstičući provokacije s upotrebom oružja za masovno uništenje, što može dovesti do katastrofalnih posljedica”, navode.

Poručuju kako “Rusija i dalje zagovara formiranje obnovljene, održljivije arhitekture međunarodne sigurnosti zasnovane na obezbjeđivanju predvidljivosti i globalne strateške stabilnosti te na poštovanju principa jednakopravnosti, nedeljive bezbjednosti i međusobnog uvažavanja temeljnih interesa strana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular