Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRuski ambasador: Nema trgovine Kosova za Dombas

Ruski ambasador: Nema trgovine Kosova za Dombas

- Reklama -


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da navodi zapadnih analitičara da će Moskva trgovati Kosovom u zamjenu za Donbas i druge okupirane ukrajinske teritorije nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

“Nema i ne može biti govora ni o kakvoj trgovini”, poručio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova “principijelan i dosljedan, nezavisan od konjunkture”.

- Reklama -

“Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rješenja od Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za “Politiku”.

On je naveo da takvo rješenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Nastavit ćemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo”, rekao je Bocan-Harčenko.

Odgovarajući na pitanje zašto se Rusija poziva na presedan Kosova u kontekstu agresije u Ukrajini, Bocan-Harčenko je ukazao na suštinske razlike između situacije u Donbasu i “slučaja Kosova” koje su, kako kaže, očigledne.

“Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila takozvanu nezavisnost, bezbjednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od kijevskog režima. Ako se vratimo u 1999. godinu, od prvih dana varvarske NATO agresije na Jugoslaviju, civilna infrastruktura je neselektivno uništavana, uključujući i korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom”, naveo je.

Što se tiče Kosova, kaže Bocan-Harčenko, predsjednik Rusije Vladimir Putin navodi ovaj primjer kao najjasniji dokaz licemerja i dvostrukih standarda Zapada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular