Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeGLOBUSRuskim vojnicima koji se bore u Ukrajini omogućeno besplatno zamrzavanje sperme

Ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini omogućeno besplatno zamrzavanje sperme

- Reklama -


Ruski vojnici koji sudjeluju u ratu u Ukrajini imat će pravo na besplatno zamrzavanje sperme i njeno skladištenje, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na sindikat advokata.

“Porodice onih koji su pozvani na služenje vojnog roka u sklopu djelomične mobilizacije dobit će besplatan pristup liječenju neplodnosti i pohrani biomaterijala u kriobanci”, rekao je Igor Trunov, predsjednik Ruskog sindikata advokata, koji zastupa nekoliko parova gdje su supruzi mobilizirani, navodi Tass, prenosi CNN.

Rusko ministarstvo zdravstva odgovorilo je na zahtjev “o stvaranju besplatne kriobanke genetskog materijala i izmjenama sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja za dodjelu besplatne kvote za liječenje neplodnosti za građane Ruske Federacije, koji sudjeluju u Specijalnoj vojnoj operaciji”, kazao je Trunov.

- Reklama -

“Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije odlučilo je da je moguće koristiti novac iz saveznog budžeta za financiranje besplatnog čuvanja i skladištenja spolnih stanica (sperme) za građane mobilizirane u Specijalne vojne operacije, u razdoblju 2022.-2024. Svaka naknadna besplatna upotreba sačuvanog genetskog materijala u potpomognutoj reproduktivnoj tehnologiji regulirana je zakonom, pod uslovom da je navedena kao dio paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja (pojedinca)”, dodao je Trunov, prenosi Tass.

Kako piše Guardian, demografi su upozorili da bi invazija Vladimira Putina na Ukrajinu i njezina “djelomična” vojna mobilizacija mogla dodatno produbiti rusku demografsku krizu.

Stanovništvo Rusije gotovo je u stalnom padu već decenijama. Pandemija koronavirusa dovela je do najvećeg prirodnog pada stanovništva u zemlji od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Očekuje se da će rat u Ukrajini, koji je doveo do smrti desetaka tisuća mladih ruskih muškaraca, dok je također izazvao egzodus obrazovanih stručnjaka bez presedana, ubrzati demografski slom Rusije.

Nezavisni demograf Alexei Raksha opisao je trenutnu demografsku situaciju kao “savršenu oluju”.

U novembru je američki vojni zvaničnik iznio cifru od više od 100 hiljada poginulih ili ranjenih ruskih vojnika u ukrajinskom ratu, sa sličnim brojevima na ukrajinskoj strani.

Suočen s nizom neuspjeha na frontu, ruski predsjednik Vladimir Putin u septembru je regrutirao dodatnih 300 hiljada vojnika. ‘Djelomična mobilizacija’ značila je da građani koji su bili u pripravnosti mogu biti pozvani, a oni s vojnim iskustvom podliježu vojnoj obvezi, rekao je tada Putin.

Taj je potez potaknuo egzodus iz Rusije jer su hiljade vojno sposobnih muškaraca pobjegle iz zemlje umjesto da se suoče s rizikom regrutacije. Videosnimke su tada pokazale duge kolone na kopnenim graničnim prijelazima u nekoliko susjednih zemalja i skok cijena avionskih karata.

Više od 8 hiljada i petstotina Rusa otputovalo je u susjednu Finsku kopnenim putem nakon Putinove objave, kako je izjavio službenik finske granične straže Matti Pitkäniitty.

Podaci iz raznih zemalja pokazali su da je preko 200 hiljada ljudi pobjeglo iz Rusije i otputovalo u Gruziju, Kazahstan i EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular