Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSa dolaskom novog britanskog kralja, neke bivše kolonije pozivaju na reparacije

Sa dolaskom novog britanskog kralja, neke bivše kolonije pozivaju na reparacije

- Reklama -


Dolazak kralja Charlesa na britanski tron pokrenuo je ponovne pozive političara i aktivista u bivšim kolonijama na Karibima da se monarh ukloni sa mjesta šefa države i da Velika Britanija plati reparacije za ropstvo, piše Reuters.

Charles je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabeth, koja je vladala 70 godina i umrla u četvrtak popodne.

Premijer Jamajke rekao je da će njegova zemlja žaliti za Elizabetom, a njegov kolega u Antigvi i Barbudi naredio je da se zastave spuste na pola koplja do dana njene sahrane.

- Reklama -

Ali, kako navodi Reuters, u nekim krugovima se uloga koju daleki monarh treba da igra u 21. Vijeku dovodi u pitanje.

Ranije ove godine, neki lideri Commonwealtha izrazili su zabrinutost na samitu u Kigaliju u Ruandi zbog prelaska vodstva kluba od 54 nacije sa Elizabeth na Charlesa. A osmodnevnu turneju sadašnjeg prijestolonasljednika princa Williama i njegove supruge Kate u Belize, Jamajku i Bahame u martu obilježili su pozivi na isplatu reparacija i na formalno izvinjenje za ropstvo.

“Kako se uloga monarhije mijenja, očekujemo da ovo može biti prilika za unapređenje razgovora o reparacijama za našu regiju”, rekao je u četvrtak Niambi Hall-Campbell, koja predsjedava Bahamskim nacionalnim komitetom za reparacije.

Hall-Campbell je uputila saučešće kraljičinoj porodici i istakla da je Charles priznao “užasni zločin ropstva” na prošlogodišnjoj ceremoniji kojom se obilježava kraj britanske vladavine nakon što je Barbados postao republika.

Rekla je da se nada da će Charles voditi na način koji odražava “pravdu koja se traži u vremenu”, te da je ta pravda reparativne prirode.

Više od 10 miliona Afrikanaca su bili žrtve trgovine robljem od strane evropskih naroda između 15. i 19. vijeka. Oni koji su preživjeli brutalno putovanje bili su prisiljeni da rade na plantažama na Karibima i u Americi.

Jamajčanska zagovornica reparacija Rosalea Hamilton rekla je da su Charlesovi komentari na konferenciji u Kigaliju o njegovoj ličnoj tuzi zbog ropstva ponudili “izvjestan stepen nade da će naučiti iz historije, shvatiti bolan uticaj koji su mnoge nacije pretrpele ‘do danas” i da bi se on mogao pozabaviti pitanjem reparacija.

Novi kralj nije spomenuo reparacije u govoru u Kigaliju.Organizacija Advocates Network, u kojoj je Hamilton koordinator, objavila je otvoreno pismo u kojem poziva na “izvinjenje i reparacije” tokom posjete Williama i Kate.

Kraljičini unuci imaju priliku da vode razgovor o reparacijama, dodala je Hamilton.

Vlada Jamajke je prošle godine najavila planove da zatraži od Britanije nadoknadu za prisilni transport oko 600.000 Afrikanaca da rade na plantažama šećerne trske i banana koje su stvorile bogatstvo britanskim robovlasnicima.

“Od onoga ko će preuzeti tu poziciju treba tražiti da dozvoli kraljevskoj porodici da plati odštetu afričkom narodu”, rekao je David Denny, generalni sekretar Karipskog pokreta za mir i integraciju, sa Barbadosa.

“Svi bismo trebali raditi na uklanjanju kraljevske porodice kao šefa države naših naroda”, rekao je on.

Jamajka je signalizirala da bi uskoro mogla slijediti Barbados u odbacivanju kraljevske vlasti. Obje zemlje ostaju članice Commonwealtha.

Istraživanje u avgustu pokazalo je da 56% Jamajčana podržava uklanjanje britanskog monarha sa pozicije šefa države.

Mikael Phillips, opozicioni član parlamenta Jamajke, 2020. godine podnio je zahtjev za smjenu.

“Nadam se, kao što je premijer rekao u jednoj od svojih izjava, da će se ovo kretati brže kada bude novi monarh”, rekao je Phillips u četvrtak.

Allen Chastanet, bivši premijer Svete Lucije, a sada lider opozicije, rekao je za Reuters da podržava “opšti” pokret ka republikanizmu u njegovoj zemlji.

“Svakako bih u ovom trenutku podržao da postanemo republika”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular