Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeKOLUMNE„Sačuvaj lopte“: Goli beogradski fudbaleri u zdravstvenoj misiji (FOTO)

„Sačuvaj lopte“: Goli beogradski fudbaleri u zdravstvenoj misiji (FOTO)

- Reklama -


FK Miljakovac iz Beograda je odlučio da tokom novembra, mjeseca borbe protiv raka testisa, pokrene akciju „Sačuvaj lopte“ kako bi podigao svijest o ovom oboljenju koje pogađa muškarce.

Kako navode iz ovog kluba, fudbaleri Miljakovca će takođe tokom novembra u prvenstvenim i evropskim mečevima nositi specijalno dizajnirane šortseve.

U predjelu u kojem se nalaze testisi, na šortsevima će biti logo akcije „Sačuvaj lopte“.

- Reklama -

 

FK Miljakovac

Također, kako navode iz ovog kluba ova akcija je sa ciljem podizanja svijesti među mlađom populacijom o redovnim pregledima kod urologa kao načinu prevencije, kao i samopregledu i upoznavanjem sa potencijalnim faktorima rizika za oboljevanje od raka testisa.

Rak testisa predstavlja brzorastući oblik tumora, zbog čega je ključno njegovo rano otkrivanje. Ne samo zbog što uspešnijeg lečenja, već i zbog izbjegavanja invanzivnijih terapijskih postupaka kao što su zračenje i hemoterapije koje posljedično mogu oštetiti zdrave organe i reproduktivnu sposobnost muškaraca.

FK Miljakovac

 

Od raka testisa najčešće oboljevaju muškarci između 15. i 40. godine života, a najveći broj oboljelih je u starosnoj dobi od 30 do 34 godine. Kod ranog dijagnostikovanja tumori testisa su izlječivi u 95 odsto slučajeva.

FK Miljakovac

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“, u 2020. godini u Srbiji je od raka testisa registrovano 256 novooboljelih slučajeva, dok je od ove vrste karcinoma preminulo 34 muškarca, napomenuli su na kraju iz FK Miljakovac iz Beograda.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular