Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSAD čekaju napeti i važni izbori: Obama, Trump i Biden danas u...

SAD čekaju napeti i važni izbori: Obama, Trump i Biden danas u ključnoj državi

- Reklama -


Joe Biden, Donald Trump i Barack Obama u subotu, tri dana prije parlamentarnih izbora u sredini mandata, borave u istoj saveznoj državi – Pennsylvaniji, gdje demokrati i republikanci pokušavaju privući neodlučne birače mobilizirajući i dvojicu bivših predsjednika.

Četrdeset četvrti i četrdeset šesti stanar Bijele kuće imat će istovremene skupove s 45. u toj veoma važnoj saveznoj državi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, prije parlamentarnih izbora koji će udariti temelje za predsjedničke 2024.

Interes cjelokupne javnosti usmjeren je prema tom nekadašnjem središtu metalne industrije, gdje se republikanski multimilijunaš Mehmet Oz, po zanimanju kirurg, uz potporu Donalda Trumpa, natječe s orijašem i bivšim demokratskim gradonačelnikom Johnom Fettermanom za mjesto u Senatu o kojem će najvjerojatnije ovisiti ravnoteža vlasti u gornjem domu koji ima velike ovlasti.

- Reklama -

Na međuizborima u utorak 8. studenog, Amerikanci će obnoviti i sva mjesta u Zastupničkom domu. U igri je čitav niz mjesta lokalnih zastupnika koji odlučuju o politici svoje države u vezi s pobačajem i s okolišem.

Joe Biden koji je dosad najradije izbjegavao predizborne skupove u korist prikupljanja donacija za svoju stranku, ući će u arenu na velikom skupu u Philadelphiji, povijesnom središtu američke demokracije.

Predvečer će se predsjedniku, koji će uskoro proslaviti osamdeseti rođendan, na pozornici pridružiti Barack Obama kojemu je bio potpredsjednik.

Obama, 44. predsjednik, u subotu ujutro je doputovao u Pittsburgh, industrijski grad u Pennsylvaniji, gdje je pozvao birače da “glasaju” za demokratske kandidate.

Priznao je da je “čitava zemlja zadnjih godina prolazila kroz teška vremena”, napose zbog “povijesne pandemije”, ali i kritizirao republikance koji žele “uništiti socijalnu sigurnost i zdravstveno osiguranje te dodatno smanjiti porez bogatima i velikim kompanijama”.

Nekoliko sati posije, šezdesetak kilometara dalje, drugi bivši predsjednik, Donald Trump, družit će se s republikanskim pristašama u crvenim kapama u gradiću Latrobeu.

Nakon žestoke kampanje usredotočene na inflaciju, republikanci su sve sigurniji da će 8. studenog lišiti predsjednika većine u oba doma.

Ako se njihova predviđanja potvrde, republikanski milijarder će, čini se, iskoristiti povoljan vjetar i čim prije službeno objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., možda već u trećem tjednu studenog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular