Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSAD odbile ukrajinski apel za uvođenje opšte zabrane putovanja Rusima

SAD odbile ukrajinski apel za uvođenje opšte zabrane putovanja Rusima

- Reklama -


Sjedinjene Američke Države (SAD) su u ponedjeljak odbile apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da zapadne zemlje uvedu opštu zabranu putovanja ruskim državljanima, navodeći da je važno razlikovati postupke Kremlja i ruskog naroda.

Portparol State Departmenta ukazao je na stalne napore SAD-a da nametnu troškove Rusiji kao odgovor na njen polugodišnji rat protiv Ukrajine. To već uključuje vizna ograničenja nametnuta ruskim zvaničnicima, među kojima je 5.000 pojedinaca.

“Nastavićemo identifikovati one koji su uključeni u rusku invaziju i promovisati odgovornost za njihovo ponašanje. Provjeravamo sve alate da bismo pozvali Kremlj na odgovornost”, naveo je portparol u razmjeni e-pošte pod uslovom da ostane anoniman.

- Reklama -

“SAD ne bi željele da zatvaraju puteve do utočišta i bezbjednosti za ruske disidente ili druge koji su ugroženi zbog kršenja ljudskih prava. Takođe smo bili jasni da je važno povući crtu između postupaka ruske vlade i njene politike u Ukrajini i naroda Rusije”, naveo je on.

Zelenski je 8. avgusta apelovao na zapadne zemlje da Rusima zabrane ulazak navodeći u intervjuu za “Washington Post” da su “najvažnije sankcije zatvaranje granica – jer Rusi otimaju tuđu zemlju”.

Ideja je postala popularna među pojedinim evropskim partnerima Ukrajine, uključujući finsku premijerku Sannu Marin koja je podržala zabranu izdavanja turističkih viza Rusima i pozvala EU da usvoji tu politiku.

Prema podacima UN-a više od 5.500 civila ubijeno je od početka rata u Ukrajini 24. februara, a oko 7.900 ih je ranjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular