Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSAD: Spaljivanje Kur'ana je možda namjerna provokacija

SAD: Spaljivanje Kur’ana je možda namjerna provokacija

- Reklama -


Spaljivanje Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu mogla bi da bude provokacija izvršena s ciljem ometanja pristupa Švedske i Finske u NATO, rekao je danas portparol State Departmenta Ned Price.

“Činjenica je, kako ja to shvatam, da je pojedinac, provokator, neko ko je želio namjerno da izazove podjelu između naših bliskih partnera Turske i Švedske i da direktno utiče na aktuelnu diskusiju o pristupu Štokholma i Helsinkija u Alijansu”, naglasio je Price.

Tokom vikenda je lider političke stranke krajnje desnice Stram Kurs Rasmus Paladan zapalio kopiju Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

- Reklama -

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je nešto ranije da Švedska ne treba da očekuje podršku za ulazak u NATO nakon protesta održanih tokom vikenda antiislamskih aktivista i prokurdskih organizacija.

Finska i Švedska su u maju predale zahtjeve za članstvo u NATO. Turska je blokirala razmatranje zahtjeva zbog dugogodišnje podrške Helsinkija i Štokholma PKK.

Turska, Švedska i Finska potpisale su u junu bezbjednosni memorandum, kojim je uklonjena blokada početka pregovora o pristupanju dvije zemlje Alijansi. Strane su se saglasile da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući protiv PKK, te da se ukinu ograničenja na izvoz oružja iz Turske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular