Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeITSAD tuži Amazon zbog monopola i štete nanijete potrošačima

SAD tuži Amazon zbog monopola i štete nanijete potrošačima

- Reklama -


Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući internetsku trgovinu da je nanijela štetu potrošačima višim cijenama.

Tužba je bila očekivana nakon godina pritužbi da su Amazon.com i drugi tehnološki giganti zloupotrijebili svoju dominaciju u pretraživanju, društvenim medijima i online maloprodaji kako bi postali čuvari najunosnijih aspekata interneta.

“FTC i njegovi državni partneri kažu da Amazonove radnje omogućavaju da spriječi rivale i prodavce da snize cijene, snižavajući za uzvrat kvalitet ponude za kupce, preskupim prodavcima, gušenjem inovacije i spriječavanjem rivala da se pošteno nadmeću s Amazonom”, navodi agencija u saopćenju.

FTC je rekao da traži od suda da izda trajnu zabranu kojom bi Amazonu bilo naloženo da zaustavi svoje nezakonito ponašanje.

- Reklama -

FTC je saopštio da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vrijedan više od 1 bilion dolara, kaznio prodavce koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih tako što je potrošačima otežalo pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Druge optužbe uključuju da je Amazon dao prednost vlastitim proizvodima na svojim platformama u odnosu na konkurente na platformi.

Ovo je najnovija pravnoj borba američke vlade koja ima za cilj razbiti dominaciju Big Tech-a na internetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular