Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeVIJESTISafeJournalists: Rasvijetlimo slučajeve napada i prijetnji novinarima

SafeJournalists: Rasvijetlimo slučajeve napada i prijetnji novinarima

- Reklama -


Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima obilježava se danas, 2. novembra. Mreža SafeJournalists svoju borbu za poboljšanje položaja rada u novinarskom poslu, zaštitu novinara i njihovih prava vodi svakoga dana.

Svi partneri u okviru SafeJournalists mreže priključili su se kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

Povodom obilježavanja 2. novembra, IFJ poziva vlade širom svijeta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN-a o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca. Kako kažu iz IFJ-ja, uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju. Devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno.

- Reklama -

“Novinari su svakodnevno izloženi fizičkim napadima, zatvaranju, maltretiranju i prijeti im se zbog toga što rade svoj posao, a ipak ne postoji obavezujući međunarodni instrument koji bi primorao države članice da istraže i reaguju na napade na medije. Ugrožena digitalna sigurnost novinara, uključujući cyber napade, krađu podataka, hakovanje i online uznemiravanje, prijeti medijskim profesionalcima, što čini još hitnijim usvajanje instrumenta koji bi primorao vlade da se pozabave nekažnjavanjem. Sve navedeno, kao i rastuća frustracija nedostatkom akcije i, u previše slučajeva, nedostatkom volje da se uhvati ukoštac sa krizom nekažnjivosti”, naveo je IFJ da pokrene kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

Kako bi se još više podigla svijest o važnosti pitanja novinarskog rada i zaštite novinara koji su, kako dodaju, oči i uši demokratije, njeni čuvari i produžena ruka građana, pokrenuli su kampanju #RASVIJETLI.

“A šta želimo da rasvijetlimo? Želimo da 160 slučajeva napada i prijetnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na Zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i prijetnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija). Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su riješeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda”, naveli su iz IFJ.

Izrazili su zabrinutost zbog velikog broja neriješenih slučajeva i malog broja kažnjenih počinilaca. Safejournalists mreža zahtijeva od nadležnih organa da preduzmu sve mjere u cilju efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i tako pokažu spremnost države u borbi protiv nekažnjivosti.

“Jer samo na taj način možemo da pošaljemo jasnu poruku potencijalnim počiniocima da je takvo ponašanje nedopušteno”, zaključili su iz IFJ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular