Thursday, June 1, 2023
spot_img
HomeKOLUMNESastanak u ponedjeljak: Zašto Vulin ide kod Lavrova - neuobičajeno je

Sastanak u ponedjeljak: Zašto Vulin ide kod Lavrova – neuobičajeno je

- Reklama -


Da se ministar unutrašnjih poslova jedne zemlje susreće sa ministrom spoljnih poslova druge zemlje dosta je neobično, a baš takav neuobičajen susret najavila je Rusija za ponedjeljak, kada bi u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo da primi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina. Poseban začin ovom susretu daju i otvorena rusofilija srpskog ministra a još više vrlo složen poltički i geopolitički trenutak.

Ruski ministar spoljnih poslova početkom ljeta nije mogao da dođe, kako se najavio, u Srbiju – susjedi Srbije zatvorili su nebo za Servgeja Lavrova. Kraj je ljeta a iz Mosvke nova najava – Lavrov će se sastati u Moskvi, ali ne sa kolegom Nikolom Selakovićem, već sa ministrom unutrašnjih poslova. I to je svakako neuobičajeno.

„Sigurno nije uobičajeno od kad je počela ruska invazija na Ukrajinu da se ide na noge ruskom ministru spoljih poslova“, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Reklama -

Zapravo, nijedan ministar nijedne zemlje na evropskom kontinentu nije otišao od februara u Moskvu. Invazija Rusije na Ukrajinu daje kontekst posjeti, ali nije jedini u ovom trenutku.

„Vjerovatno je težište razgovora i ove posete na pitanju Kosova i na ovom aktuelnom kontekstu i ja bih rekao, učešća stranog faktora u svemu tome, pozicije Srbije i Rusije na neki način i pitanje njihovih odnosa, ali i bebzednosna dimenzija koja postaje više nego aktuelna vezano za Kosovo. Jače angažovanje američke strane je sigurno povod za određeno angažovanje i ruske strane i u tom svjetlu treba gledati i tu posjetu i razgovore koji će se voditi“, govori diplomata Zoran Milivojević.

Rusija ima pravo veta u Savjetu Bezbjednosti i do sada ga je upotrebljavala da zaštiti interese Srbije po pitanju Kosova. No u posljednje vrijeme učestalo kritikuje brisleski dijalog i predlaže da se pitanje vrati u nadležnost UN-a. Istovremeno, presedan Kosova Kremlj koristi i da objasni aneksiju Krima a onda i okupiranje Donbasa.

„Kosovo im je zgodan primjer kako ne treba raditi, kako se ne treba ponašati, ali koriste ga za spostvene interese, a mislim da interes Srbije leži u pronalaženjenu održivog i prihvatljivog rješenja, kompromisnog rješenja upravo sa vlastima u Prištini ali i sa albanskim narodom u cjelini“, smatra Grubješić.

Ministar Vulin se u prošlosti često sastajao sa ruskim zvaničnicima iz vojske, policije i službi bezbjednosti. Susret sa prvim bezbjednjakom Rusije Nikolajem Patruševim prošle godine porodio je optužbe ruskih opozicionara da je Patruševu predao transkirpte prisluškivanja opozicionara dok su bili u Beogradu – tvrdnja koja nije dokazana i koju je Vulin odlučno odbacio. Vulin je, pritom, jedan od otvoreno proruskih političara.

„U svakom slučaju je g. Vulin u političkom smislu pogodna figura za komunikaciju sa ruskom stranom u ovom trenutku, vezano kako za delikatnost situacije tako i za delikatnost tema koje se mogu otvoriti vezano za ovaj susret i za, ja bih rekao, njegovu funkciju. Puno stvari bi nam bilo jasnije kada bi znali na čiju inicijativu dolazi ovaj susret“, kaže Zoran Milivojević.

Na neostvarnu posjetu Lavrova Beogradu nije se u Evropskoj uniji i SAD gledalo blagonaklono. Sva je prilika da se reakcije na Vulinovu posetu Mosvki neće razlikovati. Interesantnije je međutim, kakvu to poruku Vulin nosi u Moskvu i sa kakvom će se vratiti.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular