Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSateliti snimili neobičnu aktivnost na granici Rusije i Finske

Sateliti snimili neobičnu aktivnost na granici Rusije i Finske

- Reklama -


Građani Finske koji žive na granici s Rusijom još od početka ljeta upozoravaju na velike plamenove na horizontu koji stižu iz novog LNG postrojenja u Portovaju, sjeverozapodno od Sankt Petersburga. Portovaja se, inače, nalazi u blizini kompresorske stanice na samom početku plinovoda Sjeverni tok 1 koji transferira plin u Njemačku.

Cijene energenata eksplodirale su u nebo, a Rusija spaljuje ogromne goličine prirodnog plina na granici s Finskom, piše BBC.

Stručnjaci ističu da se isti plin prije izvozio u Njemačku. Postrojenje u blizini granice s Finskom svaki dan sagorijeva plin u vrijednosti od čak 10 milijuna dolara. No nije stvar samo u cijeni i plinu. Znanstvenici su zabrinuti da će ogromna količina ugljičnog dioksida i čađe koja se stvara pri sagorijevanju plina dodatno pogoršati topljenje arktičkog leda.

- Reklama -

Analiza Rystad Energyja, neovisne energetske konzultatnske kompanije, pokazuje da se svakodnevno spali 4,34 milijuna kubičnih metara plina.

Građani Finske koji žive na granici s Rusijom još od početka ljeta upozoravaju na velike plamenove na horizontu koji stižu iz novog LNG postrojenja u Portovaju, sjeverozapodno od Sankt Petersburga. Portovaja se, inače, nalazi u blizini kompresorske stanice na samom početku plinovoda Sjeverni tok 1 koji transferira plin u Njemačku.

Podsjećamo, opskrba kroz Sjeverni tok 1 ograničena je od sredine srpnja za što Rusi krive “tehničke probleme”. No, jasno je da je riječ o političkom potezu potezu Kremlja koji na ovaj način kažnjava Europu za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Iako je izgaranje plina najnormalnija stvar u postrojenjima za preradu – obično se radi o tehničkim i sigurnosnim razlozima – razmjeri ovog izgaranja zapanjili su stručnjake.

“Nikada nisam vidjela da LNG postrojenje toliko bukti”, upozorava Jessica McCarty, stručnjakinja za satelitske podatke sa Sveučilišta Miami u Ohiju. “Još smo s početkom lipnja registrirali ogromne plamenove koji jednostavno ne nestaju. Ostaju nenormalno visoki!”

Analitičari se slažu da paljenje nipošto nije slučajno i da je odluka o spaljivanju plina najvjerojatnije donesena iz operativnih razloga.

“Plinski operateri često oklijevaju zatvoriti postrojenja iz straha da bi ponovno pokretanje moglo biti tehnički teško ili skupo, a to je vjerojatno i sada slučaj”, izjavljuje Mark Davis, izvršni direktor tvrtke Capteria, kompanije koja se specijalizirala za učinkovito spaljivanje plina.

Gazprom, vlasnik postrojenja u kojem se spaljuje plin, u međuvremenu, nije, naravno, odgovorio na zahtjeve za komentar o spaljivanju tolikih količina plina no pretpostavlja se da je odluka donesena u skladu s trgovinskim embargom Rusije.

“Možda su neki ventili pokvareni i ne mogu ih zamijeniti, zbog trgovinskog embarga oni nisu u mogućnosti proizvesti visokokvalitetne ventile potrebne u preradi nafte i plina”, komentira Esa Vakkilainen, profesorica energetskog inženjerstva s finskog sveučilišta LUT.

U Rystad Energyju misle drugačije: “Ovo je podsjetnik na dominaciju Rusije na europskom tržištu energenata. Ne može biti jasnijeg signala – Rusija može sutra rušiti cijene energije. Inače, to je plin koji bi se izvozio preko Sjevernog toka 1 ili nekakva njegova alternativa.”

Podsjećamo, cijene energenata diljem svijeta eksplodirale su nakon što su ukinute mjere zabrane zbog Covida i kako su se gospodarstva postupno vraćala u normalu. Ekonomije su najednom trebale više energije stvarajući pritom neviđeni pritisak na dobavljače. Na sve se nadovezala i ruska invazija na Ukrajinu koja je Europu gurnula u potpuni energetski kaos, prenosi Jutarnji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular