Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSaudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog saradnje s aktivistima na Twitteru

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog saradnje s aktivistima na Twitteru

- Reklama -


Saudijka Salma al-Shehab, koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Twitteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Salma al-Shehab (34), majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog “zločina“ korištenja internet stranice za “izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti“, piše Guardian.

Međutim, žalbeni sud je izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

- Reklama -

Nove optužbe uključuju navode da je Shehab pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu sigurnost, prateći njihove naloge na Twitteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

Vjeruje se da će Salma al-Shehab imati mogućnost uputiti novu žalbu.

Ona se ne smatra izuzetno poznatom aktivistkinjom, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji.

Ona je sebe na Instagramu, gdje je imala 159 pratilaca, opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, doktoranta na Univerzitetu Lids i predavača na Univerzitetu princeze Nura bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku svojih sinova, Noa i Adama.

Na Twitteru ima 2.597 pratilaca. Među tvitovima o epidemiji koronavirusa i slikama svoje male dece, Shehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular