Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLESavjeti nutricioniste: Koja je najbolja hrana za dijabetičare, a koju trebaju izbjegavati

Savjeti nutricioniste: Koja je najbolja hrana za dijabetičare, a koju trebaju izbjegavati

- Reklama -


Merdijani Dugonjić je 2008. godine dijagnosticiran dijabetes i zbog višestruke porodične anamneze dijabetičara, više se posvetila nutricionizmu i zdravlju. Posebnu pažnju poklanja savjetima o ishrani dijabetičara, neovisno o kojoj vrsti dijabetesa se radi. Dugonjić je u Novom danu dala niz savjeta dijabetičarima kako da se hrane i drže pod kontrolom ovu bolest.

Govoreći i dijabetičarima, Dugonjić kaže da su motiviranost i edukacija bolesnika preduvjet uspješnog liječenja.

“Nije jednostavno uvjete života prilagoditi i uskladiti sa propisanom terapijom i prehrambenim smjernicama, ali pritom najveći izazov predstavlja pokušaj mijenjanja ranije usvojenih prehrambenih navika, stoga je posebna odgovornost na prvim osobama koje su u kontaktu sa oboljelim. Balansiranje između svakodnevnih obaveza, uravnotežene prehrane, redovne tjelesne aktivnosti i propisane terapije nije nimalo jednostavno, ali predstavlja jedini siguran put ka dobroj regulaciji glukoze i održavanja tjelesne mase”, pojasnila je.

Navodi da ne postoji jedinstven plan prehrane koji bi odgovarao svim bolesnicima.

“Preporuka je pridržavati se principa mediteranske prehrane temeljene na hrani biljnog porijekla, ali trebaju se temeljiti na individualnim preferencijama, potrebama i ciljevima. Ne smije izostaviti i socio-ekonomsku razinu svakoga od nas. Mediteranska prehrana bogata je jednostruko nezasićenim mastima, može poboljšati metabolizam glukoze i smanjiti rizik za razvoj daljnjih srčano-žilnih bolesti”, kazala je.

Prema njenim riječima, glavni izvor ugljikohidrata trebaju biti cjelovite žitarice, povrće, voće, mahunarke i mliječni proizvodi, sa naglaskom na hranu sa višim udjelom vlakana.

- Reklama -

“Prisutnost određenih vlakana, osobito topivih vlakana koji se nalaze u zobi, ječmu i mahunarkama, odgađa tu apsorpciju glukoze iz tankog crijeva, usporava rast glukoze u krvi, te smanjuje maksimalnu razinu glukoze u krvi”, kazala je.

Dodaje da treba pripaziti i na količinu unosa voća.

“S jedne strane voće je izvrstan izvor vlakana, vitamina i minerala, ali uvijek treba paziti na porciju serviranja, jer voće je uz kruh najkoncentraniji izvor ugljikohidrata. Prednost uvijek dati bobičastom voću, kao što su borovnice, kupine, maline i jagode”, kaže.

Dugonjić ističe da bi dijebetičari trebali izbjegavati dodavanje šećera i ograničiti dodavanje soli, korištenje rafiniranih pekarskih proizvoda, alkohola, i slično.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular