Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSavjetnik ukrajinskog predsjednika: Želimo stvoriti haos unutar ruskih snaga

Savjetnik ukrajinskog predsjednika: Želimo stvoriti haos unutar ruskih snaga

- Reklama -


Ukrajina provodi protuofenzivu s ciljem stvaranja ‘haosa unutar ruskih snaga’ udarima na opskrbne linije Rusije duboko u okupiranim područjima, potvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Mihajlo Podoljak nagovijestio je za Guardian da bi moglo biti još napada u “sljedeća dva ili tri mjeseca” sličnih misterioznim napadima u utorak na željezničko čvorište i zračnu bazu na Krimu, kao i prošlotjednom napadu na ruske ratne zrakoplove na aerodromu Saky na krimskom poluotoku.

Rusija je priopćila da je požar u utorak izazvao eksplozije u skladištu streljiva u okrugu Džankoji na Krimu – incident za koji je Podoljak rekao da je podsjetnik da će “Krim koji su okupirali Rusi imati eksplozije u skladištima i predstavljati visok rizik smrti za osvajače i lopove”.

- Reklama -

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade. Oni su potaknuli ruske turiste da u panici pobjegnu s Krima, a u utorak su se mogli vidjeti redovi ispred željezničkog kolodvora u glavnom gradu regije, Simferopolju.

Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je da se bavi slučajevima sabotaže i poduzima ‘nužne mjere’ kako bi spriječilo daljnje incidente. “Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne linije i skladišta streljiva i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara kaos unutar njihovih vlastitih snaga”, kazao je Podoljak.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, često opisivan kao treća najmoćnija osoba u zemlji, rekao je da je pristup Kijeva u suprotnosti s korištenjem tupe topničke moći od strane Moskve za osvajanje teritorija u regiji Donbas na istoku, u kojem su ruske snage uništavale gradove kao što su Mariupolj i Sjeverodoneck kako bi osvojili teritorij.

“Dakle, Rusija je na neki način sve navikla da misle da protuofenziva zahtijeva ogromne količine ljudstva koji imaju snagu poput goleme šake i da ide samo u jednom smjeru, ali ukrajinska protuofenziva izgleda vrlo drugačije. Ne koristimo se taktikom iz 60-ih i 70-ih, prošlog stoljeća”, rekao je Podoljak.

Međutim, njegove riječi bi se također mogle protumačiti kao priznanje da se Ukrajina jedva bori da skupi količinu ljudi i vojnog materijala potrebnog za održavanje pune protuofenzive na jugu zemlje, što obično zahtijeva nadmoć od tri ili više vojnika prema jednom.

Umjesto toga, Ukrajina je pokušala odsjeći Herson, jedini grad koji drži Rusija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, oštećujući cestovne i željezničke mostove koristeći nedavno isporučenu zapadnu raketnu artiljeriju do točke u kojoj Rusija više ne može obnoviti opskrbu svoje snage učinkovito. Potpomognuta projektilima dugog dometa koje isporučuje zapad, Ukrajina nada se degradirati snagu ruske vojske kroz “nedostatak zaliha i streljiva’ što će ‘natjerati Ruse da se bore kao što su to činili prvih mjeseci rata”, kazao je Podoljak. Podsjetimo, u ranoj fazi sukoba neorganizirana ruska vojska nije uspjela zauzeti Kijev nakon što su se njene snage zaglavile na cestama koje vode u grad, što ih je učinilo ranjivima na ukrajinsko pješaštvo i protutenkovsko oružje.

Podoljak je sugerirao je da je prošlotjedni napad na zračnu bazu mogao biti djelo gerilaca, ali je šaljivo odbacio svaku sugestiju da bi mogao biti nesretan slučaj, kao što je sugerirala Moskva neposredno nakon napada.

Dodao je da Rusi imaju “drugačiju fiziku” ako vjeruju da su eksplozije rezultat odbačenih cigareta koje su uzrokovale eksploziju skladišta streljiva, prenosi tportal.

“Svakako se slažem s ruskim ministarstvom obrane koje predviđa još ovakvih incidenata u sljedeća dva, tri mjeseca. Mislim da bismo mogli vidjeti više takvih događaja”, rekao je Podoljak.

Također je signalizirao da Ukrajina Krimski most koji povezuje okupirani poluotok s ruskim kopnom smatra legitimnim vojnim ciljem. “To je ilegalna građevina i glavni ulaz za opskrbu ruske vojske na Krimu. Takve objekte treba uništiti”, rekao je Podoljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular