Rat u Ukrajini nije rat za neki djelić teritorija, za granice, to je rat za suverenost Ukrajine, za njezino pravo na državnost, i to nije rat SAD-a ili NATO-a protiv Rusije preko leđa Ukrajine”, kazao je za  N1 televiziju Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Ono što ja ne razumijem je kako u Srbiji ne shvaćate da je to budalaština. Vi sve vidite u direktnom prijenosu, tko, s kim i zašto ratuje, koji su motivi, kakva je vojska angažirana. Mi imamo naoružanje od naših partnera, ali količina naoružanja Rusije je deset puta veća nego u Srbiji ili Ukrajini. Da se udruži deset država u Europi, Rusija će opet imati više oružja. Postoji, dakle, rat Rusije i Ukrajine, sve drugo je primitivna ruska propaganda i ja ću još jednom ponoviti ključne poruke Srbiji. Shvatite, u povijesnom smislu u srednjoročnoj perspektivi, za Srbiju je krajnje važno da zauzme pravu poziciju u ovom ratu jer Rusija je prošlost”, poručio je Podoljak za N1.

On je rekao da shvaća povijesne temelje odnosa Rusije i Srbije, ali da Srbi ne trebaju vjerovati u mitove, nego se staviti na mjesto građana Ukrajine “u čiju kuću ulijeću krilate rakete”.

“Građani Rusije moraju osjetiti da je rat”

Dodao je da Ukrajina vidi Rusiju kao državu u čijoj je osnovi ekspanzionizam te da joj je, da bi opstala, potrebno da se širi i da nijedna država nije sigurna od toga. Podoljak je pozdravio odluku Europske unije da građanima Rusije oteža proceduru dobivanja viza, nazvavši to tek prvim korakom i objasniviši da Ukrajinci plaćaju visoku cijenu za rat te da je plaćaju i Europljani.

“Međutim, građani Rusije ne plaćaju nikakvu cijenu za svakodnevni rat velikih razmjera na teritoriju Ukrajine. Oni mogu slobodno putovati i šetati po državama Europske unije, ljetovati tamo, kupiti što žele. Ukratko, živjeti kao da se nikakav rat u Ukrajini ne događa. Ruski građanin ne osjeća da je rat i zbog toga on može trajati zauvijek”, smatra Podoljak.

Dodaje da Kijev želi “da u Rusiji osjete da je rat na svim razinama, da osjeti vojska na fronti, ta ista ruska armija koja ratuje 190 dana, a rekli su da će rat završiti za tri”.

“Biti prijatelj ili partner Rusije bit će vrlo neisplativo”

“Moraju osjetiti i ekonomske posljedice, kroz sankcije protiv ruskih kompanija, a imamo i društveni aspekt svega – Rusija mora shvatiti da će izgubiti ovaj rat. Postoji još jedan aspekt, vi o njemu u Europi naprosto ne želite govoriti, a ja želim da o tome stalno govorite. To su Rusi koji dolaze u Europu i počinju se drsko ponašati i govoriti da Rusija ima ne samo pravo ubijati Ukrajince, nego da može ući u rat s bilo kojom državom Europe. Možda u Srbiji sada nije tako, ali u Estoniji, Litvi i Poljskoj, Rusi stalno imaju taj narativ”, kaže Podoljak.

O mađarskom blokiranju potpune zabrane za Ruse da putuju u EU rekao je da će se “nakon napada Rusije na Ukrajinu, postupno smanjivati utjecaj Rusije na Europsku uniju”.

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime