Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeVIJESTISchmidt danas čestitao članovima Predsjedništva: Zastupate interese svih građana

Schmidt danas čestitao članovima Predsjedništva: Zastupate interese svih građana

- Reklama -


Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću – i poželio im sreću u zajedničkom radu za dobrobit svih građana BiH. Naglasio je značaj brzog formiranja vlasti i provođenja prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u decembru te postigla napredak u euroatlantskim integracijama.

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Koristim ovu priliku da Vam čestitam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i poželim puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

- Reklama -

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine – svih njenih konstitutivnih naroda i Ostalih – bez razlike. Bit ćete u poziciji da oblikujete javni diskurs, da spajate ljude i da na pozitivan način doprinesete osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira. Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te da spriječe daljnji odlazak mladih ljudi – što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine.

Brzo formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet, nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je historijski zadatak.

Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Komisija za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore.

Ured visokog predstavnika i ja lično smo spremni da vam pomognemo na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo sarađivati i ubuduće.

Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja.“

Podsjetimo, jučer se održala inauguracija novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj nije bio prisutan Christian Schmidt, a što je izazvalo propitivanje u javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular