Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeVIJESTISDA: Čavara kršeći Ustav pokušava narušiti etnički balans u Ustavnom sudu FBiH

SDA: Čavara kršeći Ustav pokušava narušiti etnički balans u Ustavnom sudu FBiH

- Reklama -


Iz Stranke demokratske akcije saopćili su da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kršeći Ustav FBiH jednostranim prijedlogom za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH ponovo pokušava izmanipulirati javnost i barem privremeno se osloboditi pritiska i opravdanih optužbi da blokira funkcioniranje ove institucije.

Činjenica je da Čavara nije dobio saglasnost potpredsjednika Mahmutbegović i Dunović. To mu je bila obaveza po Ustavu, u kojem se precizno navodi: „Sudije sudova Federacije imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika i uz potvrdu većine delegata u Domu naroda“.

Umjesto toga, Čavara je samostalno imenovao sudije, što govori da mu namjera nije da rješava problem kojeg je sam napravio i zbog čega je uz ostalo završio na „crnoj listi“, već da ga dodatno zakomplicira.

- Reklama -

Podsjećamo da je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović za sudije Ustavnog suda predložila Izmira Hadžiavdića i Mustafu Bisića, obojicu iz reda Bošnjaka. Čavara nijedan od ta dva prijedloga nije uvažio, već je umjesto toga imenovao jednog sudiju iz reda Bošnjaka i jednog iz reda Ostalih.

Time, svjesno kršeći Ustav, pokušava narušiti etnički balans u Ustavnom sudu FBiH.

Umjesto što krši Ustav, u namjeri da odgovornost za blokade isporuči nekome drugom, od predsjednika FBiH tražimo da povuče sporna imenovanja, te da uz saglasnost potpredsjednika izvrši imenovanja koja su u skladu sa Ustavom, saopćeno je iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular