Saturday, December 3, 2022
HomeVIJESTISDA detektovao SNSD i HDZ odgovornim za političku krizu, stigli i odgovori

SDA detektovao SNSD i HDZ odgovornim za političku krizu, stigli i odgovori

- Reklama -


Strukture SDA u pismu upućenom vlastitom članstvu, detektuju odgovorne za političku krizu u državi. SNSD i HDZ kao destabilizirajući faktori, čiji članovi, u oba entiteta na različite načine uskraćuju prava uglavnom Bošnjacima. Lideri ove dvije stranke odgovaraju kako je ključni cilje SDA dominacija upravo Bošnjaka u Federaciji, i svođenje konstitutuvnih naroda na minimum prava. Rješenja koja SDA nudi za fukncionalniju državu, Dodik i Čović odmah su odbacili.

U pismu SDA, između ostalog stoji, kako je BiH konstantno na udaru secesionističkih prijetnji SNSD, kao agresivne kampanje HDZ-a za izmjenu Ustava Federacije i Izbornog zakona a s ciljem osiguravanja vječite vlasti. U prikazivanju BiH kao nefunkcionalne države SNSD-u i HDZ-u svesrdno pomažu susjedna Srbija i Hrvatska. Najviše štete nanosi se Bošnjacima, stava su.

“U manjem bh. entitetu diskriminatornu politiku prema nesrbima, a posebno Bošnjacima, vodi SNSD. Povratnicima se brani upotreba maternjeg, bosanskog jezika i onemogućava zapošljavanje u javnim institucijama. Na teritoriji većeg bh. entiteta FBiH, HDZ BiH otvoreno blokira implementaciju izbornih rezultata iz 2018. kao i izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Osporavaju se prava Bošnjaka u područjima gdje HDZ ima vlast. Tako im se, na primjer, onemogućava da budu na čelu lokalnih vijeća u općinama Čapljina, Stolac i Kiseljak, iako je to njihovo ustavno pravo.”, kažu iz SDA.

SDA predlaže simetrična rješenja u oba entiteta kada je riječ o ovlastima predsjednika i potpredsjednika. U RS-u nemaju nikakvu ulogu u formiranju vlasti, u Federaciji pak, bez njihova potpisa Vlada se ne može formirati. Zagovaraju potpunu ravnopravnost naroda na cijeloj teriroriji BiH. Na koncu ponovo pozivaju na reduciranje nadležnosti Doma naroda, te uklanjanje mehanizama za blokade u Federaciji prilikom imenovanje vlade, sudija, funkcionisanja Parlamenta. Dodik odgovara uobičajenom retorikom – “SDA je propala politika, BiH je propala država i nama u RS neće ništa nametnuti”.

- Reklama -

“Oni umišljaju da su oni BiH što svakako nisu, oni su samo jedna trećina, njenom političkom sistemu, ideološki gledano to je politika islamizacije BiH, politika uzimanja BiH za sebe, uzurpiranje, antiustavna politika, a nisu predložili izmjene Ustava nego oni žele da mimo toga naprave novu praksu antidejtonsku po kome bi konstitutivni narodi se sveli na marginalne skupine u kojima bi zaštita nacionalnih prava garantovana od njih kojima ništa ne vjerujemo. Sve laži do laži”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Da je pismo puno neistina, ličinih stavova, tvrde i u HNS-u. SDA i predsjednik Bakir Izetbegović, kako se približava predizborna kampanja, sve više i bez povoda zatežu odnose između konstitutivnih naroda, čime su ustvari oni faktor nestabilnosti za koji optužuju druge, tvrde iz HNS-a.

“Njihove laži svi su uvidjeli i razotkrili, stoga je nervoza još veća. Nesvjesni promašenog, apsurdnog i neutemeljenog ponavljanja promašenih političkih stavova, zapravo, sami sebe prikazuju kao glavni destabilizući faktor u BiH, s čime su zvaničnici širom EU i svijeta sada ponovno upoznati. Iz SDA uporno reklamiraju pohod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom”, ističu iz HNS-a.

“Od onog trenutka kada mi nismo uspjeli s onim klasičnim pregovaračkim procesom koji je izložen bio sudu javnosti u te dvije godine uopće, ako tad nismo postigli sporazum, jasno nam je bilo nakon izjava jednog dijela dominantnih dužnosnika političkih stranaka iz Sarajeva da je njihova strategija bila kupiti vrijeme da se zadrži status quo”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Prijedlozi za izmjene ustava, Izbornog zakona, koji svako malo dolaze iz centralna političkih stranaka, rijetko imaju dodirnu tačku, a razlike su u predizborno vrijeme su dobrodošle za međusobne optužbe. Kako do funkcionalnije države i po kojoj formuli, teško da će politike odgovoriti do 2. oktobra. Ušutio se i visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: