Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeKULTURA"Sedam Gavranova" najbolja predstava Bugojanskog lutkarskog bijenala

“Sedam Gavranova” najbolja predstava Bugojanskog lutkarskog bijenala

- Reklama -


Dodjelom nagrada završeno je 12. Bugojansko lutkarsko bijenale. Najbolja predstava u cjelini je “Sedam Gavranova” Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka, u režiji Jakuba Maksimova. Osim predstava, mališani su uživali i u bogatom pratećem programu.

Nakon pet čarobnih dana spuštena je zavjesa na lutkarsku magiju u Bugojnu. Jednoglasnom odlukom žirija, predstava “Sedam Gavranova” Dječijeg pozorišta iz Banja Luke, je proglašena najboljom.

“To je jedna lutkarska sanjarija, maštovita, prelijepa, u kojoj i glumci i režija i lutke, sve ono što predstavu čini predstavom, jeste na visokom nivou”, kaže Nedžad Maksumić – član stručnog žirija.

Lutkarsko bijenale u Bugojnu je jedan od lutkarskih festivala koji se bori protiv uvriježenog mišljenja da su namijenjeni isključivo najmlađima.

- Reklama -

“Ovaj festival u Bugojnu, želi da pokaže samosvojnost, samobitnost lutkarskog stvaralaštva, njegovu poetiku. Ono svakako obuhvata i edukativnu funkciju i saznajnu i obrazovnu ali pristupa lutkarstvu kao sveri umjetničkog stvaranja koje ima svoje zakonitosti i koje popravljaju sliku svijeta”, kaže Milivoje Mladenović – član stručnog žirija.

“Lutke imaju živog čovjeka, imaju muziku, predmete, gledaoci, interakciju i lutke su stvar koja još nije razvijena i radimo na revoluciji u umjetnosti sa lutkama”, dodaje Matija Solce -Teatro matita Slovenija.

Iako lutkarski festivali nisu namjenjeni isključivo najmlađima, oni su ipak najvjernija publika.

“Zanimljive su, uglavnom budu komične.”

“Gledala sam do sada 5-6 lutkarskih predstava i oduševljena sam njima. Veoma su zanimljive, komične.”

“I prije sam gledala lutkarske predstave i čine mi se baš zanimljive.”

Ove godine u okviru Lutkarskog bijenala osim predstava, tu je i bogat prateći program kojeg čine okrugli stolovi, promocije, radionice ali i izložbe.

Jedna od radionica je bila i animacija predmeta.

“Nisam htio donositi gotove lutke nego smo se razletili po pozorištu pa smo uzeli predmete koji su nam se činili zanimljivim i zadnja četiri dana pokušavamo od njih napraviti lutku, naučiti kako animirati predmet”, kaže Toni Leaković – voditelj radionice.

A ove godine je u okviru bijenala dodjeljena i nagrada Živomiru Jokoviću za Počasnog građanina Lutkarske Republike, jednom od najznačajnijih ličnosti u svijetu lutkarstva.

“Čovjek iza sebe posjeduje 70 godina karijere u lutkarstvu i jedan je od začetnika lutkarstva u bivšoj Jugoslaviji i jedan od inicijatora i začetnika Jugoslovenskog lutkarskog bijenala a danas Bugojanskog lutkarskog bijenala”, rekao je Mirza Idrizović – direktor Lutkarskog bijenala.

A Mladenović, koji je selektor festivala Sterijino pozorje,a koji je prvi put u Bugojnu, osvrnuo se i na to da je lako praviti festivale u velikim gradovima i dodao:

“Budite umešni, odlučni i hrabri, kao što su to Bugojanci i stvarajte lutkarsku republiku u malom mjestu koje nema institucionalnih oblika pozorišta”, zaključuje Milivoje Mladenović – član stručnog žirija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular