Friday, December 9, 2022
HomeGLOBUSŠef japanske policije podnosi ostavku zbog atentata na bivšeg premijera Abea

Šef japanske policije podnosi ostavku zbog atentata na bivšeg premijera Abea

- Reklama -


Šef japanske policije Itaru Nakamura rekao je da će podnijeti ostavku kako bi preuzeo odgovornost za atentat na bivšeg premijera Shinza Abea, javlja AP.

Ova vijest uslijedila je nakon objave izvještaja o tome kako policija nije uspjela spasiti Abeov život. Policijski izvještaj pronašao je rupe u Abeovoj policijskoj zaštiti koje su omogućile navodnom napadaču da ga upuca s leđa.

Nakamura nije rekao kada će njegova ostavka biti službena. Napadač Tetsuya Yamagami uhapšen je na mjesta događaja i u toku je procjena njegovog mentalnog stanja, što će trajati do kraja novembra. Yamagami je rekao policiji da je na Abea pucao 8. jula u japanskom gradu Nari zbog povezanosti s Crkvom ujedinjenja, koju, kako kaže, mrzi.

Povezanost s kultom

- Reklama -

U vozilu su pronađeni pladnjevi omotani u aluminijsku foliju, za koje je osumnjičeni rekao da je koristio za sušenje baruta, i rupičaste daske, za koje je rekao da je koristio za vježbanje gađanja oružjem domaće izrade.

Nezaposleni 41-godišnjak je rekao da je napad planirao mjesecima i optužio je bivšeg premijera za povezanost s religijskim kultom, koji osumnjičeni smatra odgovornim za finansijsku propast svoje majke, prema izvještaima lokalnih medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: