Sunday, December 4, 2022
HomeGLOBUSŠefica SPD-a poziva na prekid predgovora s Iranom: “Dosta je, tu povlačimo...

Šefica SPD-a poziva na prekid predgovora s Iranom: “Dosta je, tu povlačimo crtu”

- Reklama -


U svjetlu brutalnog pokušaja gušenja masovnih protuvladinih prosvjeda u Iranu, stranka njemačkog kancelara Olafa Scholza pozvala je na prekid razgovora s Teheranom oko iranskih nuklearnih ambicija.

“Razgovori moraju završiti”, rekla je Saskia Esken, čelnica vodeće stranke u koalicijskoj vladi, u nedjeljnom gostovanju u programu ZDF-a. “Došlo je vrijeme da kažemo: ‘Dosta je, tu povlačimo crtu’”, izjavila je Esken ističući odnos prema ženama i muškarcima koji su izašli na iranske ulice kako bi prosvjedovali.

Njemačka je, uz SAD, Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu i Francusku, dio pregovaračkog tima koji s Iranom vodi razgovore o obnovi dogovora o nuklearnom programu iz 2015., koji za cilj ima spriječiti ovu državu u proizvodnji nuklearnog naoružanja.

- Reklama -

Pregovori su zastali 2018., nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz pregovaračkog tima. Američka vlada je nedavno poručila da ne vidi način na koji bi ovaj dogovor mogao biti oživljen u skoroj budućnosti.

Stručnjak za vanjsku politiku pri njemačkom SPD-u Nils Schmidt istovremeno je za istu televiziju izjavio da prekidanje pregovora ne bi bio odgovoran pristup u vanjskoj politici. “Iran s nuklearnim naoružanjem bio bi izravna prijetnja za sigurnost Izraela, to bi predstavljalo prijetnju za stabilnost u regiji i predstavljalo rizik od pojave utrke u naoružavanju”, izjavio je Schmidt.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije bi u ponedjeljak u Luxembourgu trebali raspravljati o razvoju događaja u Iranu, a u planu je nametanje novih sankcija toj državi od strane EU, kao odgovor zbog napada na prosvjednike. Prema diplomatskim izvorima, sankcije bi se trebale odnositi na pojedince i organizacije koje su odgovorne za nedavno brutalno suzbijanje prosvjeda.

Prosvjedi su započeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatočeništvu iranske policije za čudoređe, gdje je završila zato što je u javnosti otkrila svoju kosu.

Prosvjednici su pripadnike policije optužili za uporabu nasilja. No, policija je te optužbe odbacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: