Saturday, December 3, 2022
HomeSHOWBIZSerija o ubici i kanibalu Dahmeru ruši rekorde, porodice žrtava negoduju

Serija o ubici i kanibalu Dahmeru ruši rekorde, porodice žrtava negoduju

- Reklama -


Netflixova serija Monster: The Jeffrey Dahmer Story oborila je rekord Squid Gamea i Bridgertona te tako postala najgledanija serija na streaming platformi u prvoj sedmici prikazivanja.

Iza popularne serije stoji Ryan Murphy, poznat i kao autor serije American Horror Story, a naslovnu ulogu tumači Evan Peters. Ideja je bila da se pokažu perspektive žrtava i prikaže kako su rasizam i homofobija utjecali na ubistva. Iako ovo nije prva adaptacija ili portret Dahmera na ekranu, Netflix je svojom serijom pokušao ponuditi gledaocima drugačiji ugao gledanja. Naime, serija je fokusirana na njegove žrtve, kao i na nekompetenciju policije da ga uhvati kroz godine. Tokom 70-ih, 80-ih i 90-ih Dahmer je počinio više ubistava i silovanja. Također je osuđen za nekrofiliju i kanibalizam te da je čuvao dijelove tijela svojih žrtava. Uhapšen je 1991. godine i osuđen na 16 doživotnih robija zbog ubistava i komadanja 17 muškaraca i dječaka između 1978. i 1991. godine.

Iako se serija za samo nekoliko dana našla na samom vrhu gledanosti, ova ekranizacija je naišla na mnogo kritika. Brojni komentari o negledljivosti došli su od strane publike koja je seriju ocijenila kao previše surovu i realnu. Međutim, prave kritike uslijedile su od članova porodice žrtava Jeffa Dahmera.

- Reklama -

Majka jedne Dahmerove žrtve kritizirala seriju

Shirley Hughes oštro je kritizirala seriju u kojoj se prikazuju detalji o serijskom ubici koji je oduzeo život njezinom sinu, piše The Guardian.

Jedna od deset epizoda fokusira se na njezinog sina Tonya Hughesa, koji je bio gluh i imao je samo 31 godinu kada ga je Dahmer ubio 1991. godine. Shirley tvrdi da “nije sve prikazano onako kako se dogodilo”.

No, ona nije jedina koja je uputila kritike i izrazila nezadovoljstvo zbog objave imena žrtava i detaljnog opisa ubistava. Rođak Dahmerove žrtve Errola Lindseya, Eric Perry, na Twitteru je napisao da su njegovi rođaci saznali za seriju tek kada ju je Netflix objavio.

Također, Rita Isbell, sestra Errola Lindseya koji je brutalno ubijen 1991. godine u trenutku kada je imao svega 19 godina, rekla je da je tužno što je Netflix na tako površan način želio zaraditi novac, profitirajući na tuđoj tragediji. Dodala je da smatra nepravdom to što nije kontaktirana kada je serija bila snimana. “Mislim da bi bilo skroz uredu da nas neko pita da li nam to smeta ili kako se osjećamo u vezi sa stavljanjem svega na ekran”, rekla je.

U Netflixovoj drami zabilježene i nepravilnosti

Jedna od manje poznatih osoba koja je vraćena u središte pozornosti je Glenda Cleveland, Dahmerova susjeda čije je uporne napore da ga zaustavi, policija navodno ignorirala. Cleveland, koju je glumila Niecy Nash u Netflixovoj adaptaciji, bila je ključna za slučaj Dahmer, međutim, zapravo postoji vrlo malo informacija o njezinoj priči. Dugo nakon Dahmerovog hapšenja, Cleveland se nastavila boriti za pravdu i prava žrtava te njihovih porodica. No, postavlja se pitanje da li se njezin lik temelji na stvarnoj osobi?

Prema navodima USA Today-a, Cleveland nije bila Dahmerov prvi susjed u apartmanima u Oxfordu. Živjela je u zgradi pored, a zapravo je Dahmerova stvarna susjeda bila Pamela Bass. Međutim, u seriji se čini da je Bass djelomično izbrisana, a elementi njene ličnosti očito su upisani u Clevelandin karakter.

Kada je Jeffrey Dahmer umro?

Godine 1994., samo dvije godine nakon izdržavanja kazne, Dahmera je napao i ubio njegov kolega iz zatvora Christopher Scarver, udarivši ga metalnom šipkom po glavi.

20 godina kasnije, 2015., Scarver je u intervjuu za New York Post rekao: “Neki ljudi koji su u zatvoru se kaju – ali on nije bio jedan od njih.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: