Monday, December 5, 2022
HomeGLOBUSShareAmerica: Međunarodne sankcije djeluju, Rusija osjeća ekonomski pritisak

ShareAmerica: Međunarodne sankcije djeluju, Rusija osjeća ekonomski pritisak

- Reklama -


Podaci pokazuju da povlačenje poslovanja i sankcije uvedene kao odgovor na rat predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini duboko slabe rusku ekonomiju, uprkos Putinovim tvrdnjama i ekonomskoj statistici Kremlja, navodi se na stranici ShareAmerica, platformi američkog State Departmenta.

Navodi se da je više od 30 zemalja uvelo je sankcije Rusiji, što je smanjilo uvoz energije, blokiralo finansijske transakcije i zaustavilo isporuke ključnih uvoznih proizvoda, poput poluprovodnika i druge elektronike. Kao rezultat toga, više of 1.000 stranih kompanija obustavilo je poslovanje u Rusiji.

ShareAmerica također navodi da je uvoz u Rusiju ve godine opao za više od 50% i da je potrošnja naglo opala dok zemlja ima budžetski deficit.

- Reklama -

“Bez sumnje, ruska ekonomija se suočava sa ogromnim posljedicama Putinovog drskog rata sa Ukrajinom. Ali propagandna mašina Kremlja radi prekovremeno kako bi oslikala fiktivnu sliku ekonomske stabilnosti”, navodi ovaj portal.

“Moskva je birala ekonomske podatke kako bi podržala insistiranje predsjednika Putina da je sve u redu i da ruska ekonomija napreduje. To jednostavno nije istina”, rekao je državni sekretar Antony Blinken novinarima 27. jula u Washingtonu.

Nedavna ekonomska analiza Univerziteta Yale detaljno opisuje stvarni ekonomski danak međunarodnih sankcija i povlačenja poslovanja. Evo nekoliko ključnih činjenica koje razotkrivaju najnovije mitove Kremlja o ekonomskoj stabilnosti i učinku zemlje.

MIT: Rusija može jednostavno preusmjeriti izvoz prirodnog gasa u Aziju.

ČINJENICA: Energetska infrastruktura Rusije ograničava preusmjeravanje na Aziju.

Izvoz velikih količina prirodnog gasa u neevropske zemlje nije opcija za Rusiju u bliskoj budućnosti. Preko 90% ruskog gasa se transportuje cevovodima, a većina ruskih gasovoda se povezuje sa tržištima i rafinerijama u Evropi.

MIT: Ruska ekonomija i domaća potrošnja su jake.

ČINJENICA: Ekonomski pritisak ograničava pristup Rusa međunarodnoj robi.

Rusija je doživjela povlačenje globalnog poslovanja i luksuznih brendova i gubitak mnogih svojih najboljih i najpametnijih radnika kao rezultat sankcija. Prodaja stranih automobila u Rusiji je pala za otprilike 95%, kažu autori studije Yalea u Foreign Policy. Njihova analiza je pokazala da je odlazak stranih investicija izazvao masovni egzodus od 500.000 ljudi, većinom visoko kvalifikovanih, obrazovanih radnika.

Sankcije, zajedno sa povlačenjem biznisa i talenata, stvorile su domino efekat na ekonomiju, koji će se vremenom samo povećavati. U međuvremenu, potrošnja i maloprodaja pali su za otprilike 20% u prošloj godini.

MIT: Rusija zamjenjuje smanjeni uvoz sa Zapada uvozom iz Azije.

ČINJENICA: Uvoz Rusije je opao za 50%, uključujući uvoz iz Kine.

Dok je uvoz u Rusiju sveukupno opao za više od 50% ove godine, vrijednost uvoza iz Narodne Republike Kine je također dramatično opala, pala je sa više od 8,1 milijarde dolara mjesečno na 3,8 milijardi dolara od januara do aprila 2022., navode autori ovog istraživanja.

Nedostatak uvoznih zaliha znači da ruski proizvođači moraju reciklirati tehnološke komponente koje ne mogu proizvesti u zemlji.

“Rusija je koristila mikročipove uzete iz frižidera i mašina za pranje sudova u vojnoj opremi. U zemlji menadžeri za nabavku smanjuju nove narudžbe, a potrošači nemaju pristup proizvodima koji su nekada bili dio njihovih života”, navodi se.

MIT: Kremlj ima dosta novca na raspolaganju i može se osloniti na gotovinske rezerve.

ČINJENICA: Putinove iscrpljene rezerve ne mogu održati rusku ekonomiju.

Ruski izvoz energije je u prošlosti omogućavao Kremlju da prikupi značajno bogatstvo, ali je sada polovina tih sredstava zamrznuta u inostranstvu, zahvaljujući ograničenjima koje su Sjedinjene Države, Japan i evropski partneri uveli kao odgovor na Putinovu kontinuiranu agresiju.

Vrijednost preostalih Putinovih deviznih rezervi pala je za 75 milijardi dolara od invazije 24. februara. I dok Putin tvrdi da je rublja i dalje jaka, analiza Yale univerziteta pokazuje da Kremlj vještački jača rusku valutu ograničenjima koja “praktično onemogućavaju bilo kojem Rusu da legalno kupuje dolare ili čak pristupi većini svojih depozita u dolarima”.

Naslovi koji tvrde da se ruska ekonomija oporavila jednostavno nisu činjenični“, zaključuju autori, te dodaju da “činjenice pokazuju da je, po bilo kojoj mjeri i na bilo kojem nivou, ruska ekonomija potresena”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: