Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeKULTURA"Sigurno mjesto" najbolji film SFF-a, Juraj Lerotić apsolutni pobjednik

“Sigurno mjesto” najbolji film SFF-a, Juraj Lerotić apsolutni pobjednik

- Reklama -


Apsolutni pobjednik 28. Sarajevo Film Festivala je hrvatski glumac i reditelj Juraj Lerotić koji je dobio nagradu za najbolji film i najbolju glavnu ulogu.

Hrvatsko ostvarenje “Sigurno mjesto” osvojilo je Srce Sarajeva za najbolji film, a Lerotić je dobio nagradu za najboljeg glumca.

Najbolja glumica je Vicky Krieps za film “Corsage”.

- Reklama -

Nagrada za najbolju rediteljicu 28. SFF-a pripala je Ukrajinki Maryna Er Gorbach za film “Klondike”.

“Muzej revolucije” Srđana Keča iz Srbija osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film.

”Praznik rada” zatvorio SFF

I posljednjeg dana 28. Sarajevo Film Festivala (SFF) održan je crveni tepih kojim su prošetale brojne poznate ličnosti u Bosni i Hercegovini i šire.

Crvenim tepihom prošetala je i ekipa filma ”Praznik rada” Pjera Žalice, koji je će večeras na zatvaranju SFF-a imati svjetsku premijeru.

Žalica je tom prilikom kazao kako je vrlo uzbuđen iako je nekoliko puta imao priliku otvoriti SFF. Istakao je kako je uvijek prisutna trema i velika su očekivanja.

“Ovo je veliki festival i mi se nadamo da imamo film koji je na nivou tog festivala”, naglasio je Žalica.

Upitan je za značaj SFF-a s aspekta promocije lokalnog rada na globalnom nivou.

”SFF je za bh. kinematografiju, što je otprilike uspješna privredna komora. Oni stvaraju preduslove da se generišu novi projekti, infrastruktura, saradnja sa drugim produkcijama. Bez SFF-a teško da bi postojala bh. filmska industrija“, kazao je Žalica.

Radnja filma “Praznik rada” prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular