Sunday, December 4, 2022
HomeZDRAVLJESimptomi koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom

Simptomi koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom

- Reklama -


Štitasta, leptirasta žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, a njen neuravnotežen rad može da prouzrokuje brojne zdravstvene tegobe.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na to da ova žlijezda proizvodi previše ili premalo hormona.

Promjene u spavanju

Nesanica može da bude znak da štitna žlijezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).

- Reklama -

Sa druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kod kog ova žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlijezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike.

Zbog nedovoljnog rada ove žlijezde mogu se pojaviti osjećaj mentalne „zamagljenost“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

Promjene u probavi

Konstipacija ili zatvor može da bude znak da štitna žlijezda nije dovoljno aktivna.

Prekomjerna aktivnost štitne žlijezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivošću crijeva i učestale stolice.

Opadanje kose

Prorijeđivanje kose i naročito obrva može da bude znak bolesti štitne žlijezde. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štitne žlijezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo „pregrijeva“.

Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može da prouzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da ima pojačan apetit, a da gubite na težini.

Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitne žlijezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske „napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često se javlja i takozvano „lupanje srca“.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitne žlijezde. Ako ova žlijezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže.

Problemi sa štitnom žlijezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja, prenosi Zadovoljna.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: