Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSjeverna Koreja ponovo ispalila više balističkih projektila

Sjeverna Koreja ponovo ispalila više balističkih projektila

- Reklama -


Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak više balističkih projektila, nakon čega je stanovnicima centralnog i sjevernog Japana poručeno da potraže skloništa.

Lansiranja su uslijedila dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila najmanje 23 projektila pri čemu je jedan pao blizu južnokorejskih teritorijalnih voda.

Stanovnici prefektura Mijagi, Jamagata i Nigata u severnom Japanu upozoreni su da potraže skloništa u zatvorenom prostoru.

- Reklama -

U upozorenju je stajalo da je projektil preletio i prošao Japan. Međutim, japansko ministarstvo odbrane kasnije je saopćilo da projektil nije preletjeo japansku teritoriju, već je pao u Tihi okean 1.100 kilometara istočno od Japana, izvijestila je televizija FNN pozivajući se na vladine izvore.

Sjeverna Koreja je 4. oktobra lansirala balistički projektil iznad Japana prvi put u pet godina, što je izazvalo upozorenje tamošnjim stanovnicima da se sklone. Bilo je to najdalje što je Severna Koreja ikada ispalila projektil.

Novinska agencija Jonhap javila je da bi se i ovog puta moglo raditi o oružju dugog dometa.

Oko sat vremena nakon prvog lansiranja, južnokorejska vojska i japanska obalna straža izvijestile su i o drugom lansiranju iz Sjeverne Koreje.

Nakon što je Sjeverna Koreja u sredu ispalila najmanje 23 projektila u more, uključujući i onaj koji je pao manje od 60 km od južnokorejske obale, južnokorejski predsednik Joon Suk-Jeol opisao je lansiranja kao “teritorijalno zadiranje“, a Washington je osudio kao “nepromišljeno“.

Južnokorejski predsjednik sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ovog događaja koji je, ističu analitičari, jedan od “najagresivnijih i prijetećih“ u novije vreme.

Lansiranja su uslijedila nakon što je Pyongyang zatražio od Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje da prekinu velike vojne vežbe, rekavši da se takva “vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerisati“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular