Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeGLOBUSŠkotska postala prva zemlja u kojoj su ulošci i tamponi besplatno dostupni

Škotska postala prva zemlja u kojoj su ulošci i tamponi besplatno dostupni

- Reklama -


Zakon o mensturalnim proizvodima kojima se predviđa da u Škotskoj žene imaju pravo na besplatne higijenske uloške i tampone, stupio je na snagu 15. augusta. Prema ovom zakonu, sve obrazovne ustanove ali i javne institucije moraju osigurati ove proizvode.

Od 2017. godine potrošeno je nešto manje od 32 miliona evra kako bi higijenski proizvodi postali javno dostupni.

Prijedlog zakona o menstrualnim potrepštinama je pokrenula glasnogovornica laburista Monica Lennon, a usvojen je jednoglasno u novembru 2020. godine.

- Reklama -

U dokumentu koji podržava zakon, Lennon je kazala da je razumno očekivati ​​da 20% populacije koja ima menstruaciju koristiti program, s obzirom da zvanična statistika o nejednakosti pokazuje da skoro 20% žena u Škotskoj živi u relativnom siromaštvu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu u cjelini, jedna od 10 djevojaka u dobi od 14 do 21 godine izjavila je da nije u mogućnosti da priušti proizvode za menstruaciju, prema istraživanju Plan International UK iz 2017. godine, piše CNN. Istraživanje je također pokazalo da se skoro polovina osramotila menstruacijom, a oko polovina je zbog njih propustila cijeli dan iz škole.

U januaru 2021. Velika Britanija je ukinula stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 5% na menstrualne proizvode. A 2019. godine Engleska je pokrenula inicijativu za obezbjeđivanje besplatnih sanitarnih proizvoda u školama.

Globalno, samo nekoliko zemalja ima nulti porez na sanitarne proizvode, uključujući Kanadu, Indiju, Australiju, Keniju i nekoliko američkih država.

Njemačka je prošle godine izglasala smanjenje poreske stope na proizvode za žensku higijenu nakon što s utvrdili da je riječ o svakodnevnim potrebama, a ne luksuzu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za 

Ctrl+Click or tap to follow the link” href=”https://play.google.com/store/apps/details?id=com.n1info&hl=en” target=”_blank”>Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular