Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeBIZNISSlužbeni podaci: Rekordna inflacija u Njemačkoj

Službeni podaci: Rekordna inflacija u Njemačkoj

- Reklama -


Njemačka godišnja stopa inflacije porasla je na 10.4 posto u listopadu, u odnosu na 10 posto u rujnu, pokazali su službeni podaci koje je objavio Destatis. Stopa je dosegnula najvišu razinu od ponovnog ujedinjenja zemlje, objavio je Destatis.

Cijene energenata i dalje su glavni razlog poskupljenja u zemlji, istaknuo je Georg Thiel, čelnik Destatisa. Mjesečna stopa inflacije također je u listopadu iznosila 0.9 posto, dodaje Destatis u svojoj objavi.

Energenti u godinu dana poskupjeli 43 posto

Unatoč mjerama olakšica, cijene energenata u Njemačkoj u listopadu 2022. bile su 43 posto veće nego u istom mjesecu prethodne godine. Cijena energije u kućanstvima posebno je oštro porasla, za 55 posto, cijene prirodnog plina više su se nego udvostručile (rast od 109.8%), a cijene daljinskog grijanja porasle su 35.6 posto. Poskupjelo je i grijanje na ostale energente: drva za ogrjev, drvne pelete ili druga kruta goriva dvostruko su skuplja (108.1 posto).

- Reklama -

Što se struje tiče, izvještava Destatis, skuplja je 26 posto. Glavni razlog skupih energenata u cjelini je naglo povećanje međunarodnih nabavnih cijena, navode iz Destatisa, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular