Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSmith nakon Tačija i Veselija nadgleda istrage protiv Trumpa

Smith nakon Tačija i Veselija nadgleda istrage protiv Trumpa

- Reklama -


Donald Trump se u danima nakon objave treće kandidature za predsjednika SAD-a, ovog puta za izbore 2024., suočava s novim pravosudnim izazovima i mogućim sudskim procesima.

Državni tužilac SAD-a Merrick Garland imenovao je u petak posebnog savjetnika koji će u narednom periodu nadgledati dvije istrage koje se vode protiv Donalda Trumpa.

Prva istraga se veže u klasifikovane dokumente koji su pronađeni u Trumpovom domu na Floridi ranije ove godine, dok se druga istraga veže uz dijelove dešavanja od 6. januara prošle godine koji se povezuju sa podsticanjem na pobunu.

- Reklama -

Garland nekadašnji predsjednik Apelacionog suda za Distrikt Columbija koji pokriva glavni grad SAD-a donio je odluku da će ove istrage nadgledati dosadašnji glavni tužilac Specijalnog suda za Kosovo Jack Smith. Smith će tako nakon procesa protiv nekadašnjeg predsjednika Kosova Hašima Tačija, bivšeg predsjednika Skupštine Kosove Kadrija Veselija i drugih nadgledati istražne radnje protiv nekadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na osnovu nedavnih dešavanja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da je kandidat za predsjednika na narednim izborima, te iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da bude i kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovanje posebnog savjetnika . Takvo imenovanje naglašava posvećenost Ministarstva i nezavisnosti i odgovornosti u posebno osjetljivim pitanjima. Takođe omogućava tužiocima i agentima da ekspeditivno nastave sa radom i da donose odluke neosporno vođeni samo činjenicama i zakonom. Specijalni savjetnik će provesti dijelove prve istrage koju sam upravo spomenuo: istragu o tome da li se neko lice ili entitet nezakonito miješao u prijenos vlasti nakon predsjedničkih izbora 2020. ili u potvrđivanje glasanja na Izbornom kolegijumu održanom 6. januara ili približno tog datuma“, rekao je Garland.

Garland je također dodao kako Smith neće preuzeti kontrolu nad određenim procesima ili istragama koje se već vode u Distriktu, a u vezi s pomenutim događajma.

“Ovo ne uključuje krivična gonjenja koja su trenutno na čekanju u Distriktu Columbija, ili buduće istrage i krivično gonjenje pojedinaca za krivična djela počinjena dok su bili fizički prisutni na području Kapitola 6. januara. Te istrage i krivično gonjenje će ostati u nadležnosti Državnog tužioca Distrikta Columbija. Specijalno savjetnik će sprovesti i istragu o poverljivim dokumentima i drugim predsjedničkim spisima, kao i o eventualnoj opstrukciji te istrage”, dodao je Garland.

Smith je na čelu Specijalnog Tužilaštva za Kosovo bio od 2018., od 2015. do 2017. je bio prvi pmoćnik Državnog tužioca i v.d. Državnog tužioca za Središnji okrug u Tennesseeju, a od 2010. 2015. je obavljao dužnost Šefa odjeljenja za javni integritet Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Pozicija Glavnog tužioca u Specijalnom sudu za Kosovo mu nije prva međunarodna uloga jer je od 2008. do 2010. obavljao dužnost Koordinatora istraga u uredu Glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Den Hagu, gdje je došao iz iz tužilaštva u Okrugu New York gdje je kao Pomoćnik okružnog tužioca vodio procese u oblasti seksualnih zločina i porodičnog nasilja. Prema odluci Državnog tužioca Garlanda Smithov mandat na čelu Specijalnog tužilaštva okončan je trenutno objave njegovog imenovanja te mu je naređeno da se odmah vrati u SAD kako bi preuzeo funkciju.

Bivši američki predsjednik je kazao kako nema namjeru uzeti učešće u istrazi koju će voditi Smith.

“Dokazano je tokom šest godina da sam nevin po svim pitanjima od lažnog opoziva preko Muellera koji nije našao dokaze saradnje (sa Rusijom op.a.), i sada moram uraditi još toga? Ovo je nedopustivo. Ovo je nepravedno. Ovo je toliko politički. Neću uzeti učešće u tome. Prvo sam ja objavio (kandidaturu za mjesto predsjednika op.a.), a onda oni imenuju posebnog tužioca”, kazao je Trump za Fox News Digital.

Javnosti se pisanim putem obratio i sam Smith koji je kazao kako će svoje istrage u ovom slučaju voditi u potpunosti nezavisno.

“Namjeravam da vodim dodijeljene istrage i bilo koje krivično gonjenje koje može proizaći iz njih, nezavisno i u najboljoj tradiciji Ministarstva pravde. Tempo istraga neće pauzirati ili zaostajati pod mojim nadzorom. Ja ću vršiti nezavisnu prosudbu i pokrenut ću istrage ekspeditivno i temeljito do bilo kakvog ishoda koje činjenice i zakon nalažu”, kazao je Smith.

Smithov nekadašnji saradnik Greg Andres je kazao za CNN kako će Smith u svojim istragama biti temeljit, ali i da ima dovoljno iskustva koje mu omogućava da ne podlegne različitim pritiscima s kojima će se suočiti.

On zna kako da radi slučajeve visokog profila. On je nezavisan. Na njega neće niko uticati. On će procijeniti dokaze i razumjeti za koju vrstu predmeta treba optužiti ili ne. On ima vrstu iskustva da donosi takve presude. Razumije sudnicu. On razuijme kako da pristupi slučaju. On zna kako da dokaže slučaj. Posebno u ovim okolnostima, bit će od ključne važnosti razumjeti koje vrste dokaza su potrebne za dokazivanje slučaja na sudu“, kazao je Andres.

Ova odluka dolazi u posebno osjetljivom političkom trenutku za SAD jer Republikanci koji su osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa najavljuju kako će u narednom periodu voditi istrage protiv aktuelnog predsjednika Joea Bidena i njegove porodice posebno njegovog sina Huntera Bidena, a pominje se i moguće pokretanje proces opoziva protiv predsjednika Bidena.

Ukoliko bi došlo do pokretanja procesa opoziva on bi se desio ili u vrijeme predizborne kampanje ili pred same predsjedničke izbore krajem 2024. godine. Eventualni sudski procesi protiv bivšeg predsjednika Trumpa bi mogli imati značajan uticaj na to ko će i da li će uopšte Trump biti nominovan za predsjedničkog kandidata iz redova Republikanaca, iako ni sada nije sigurno da će i bez toga Republikanci još jednom svoju sudbinu staviti u ruke bivšem predsjedniku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular