Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEŠpanija: Proizvođačima cigareta će biti naplaćeno uklanjanje opušaka

Španija: Proizvođačima cigareta će biti naplaćeno uklanjanje opušaka

- Reklama -


Prema novim ekološkim propisima u Španiji će proizvođaći cigareta biti prisiljeni da plate račune za uklanjanje miliona opušaka koje pušači svake godine odbace, javlja Guardian.

Odluka koja stupa na snagu ovog petka je dio paketa mjera osmišljenih za smanjenje otpada i povećanje recikliranja. Uključuje zabranu plastičnog pribora za jelo i tanjira za jednokratnu upotrebu, štapića od pamuka, čaša od ekspandiranog polistirena i plastičnih slamki, kao i smanjenje korištenja plastičnih ambalaže za hranu.

Kako navodi Guardian, zakon je u skladu sa direktivom Evropske unije koja ograničava upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu i koja ima za cilj da obaveže zagađivače da očiste zagađenje koje stvaraju.

- Reklama -

Proizvođači cigareta također će biti odgovorni za edukaciju javnosti da se ne bacaju opušci u javnom prostoru, ali ostaje nejasno kako će se čišćenje provesti i koliko će koštati.

Jedna katalonska studija je procijenila troškove između 12 i 21 eura po stanovniku godišnje, ukupno do milijardu eura.

Pretpostavlja se da će duhanske kompanije trošak prenijeti na potrošača, pružajući još jedan poticaj za odvikavanje od cigareta.

Prema prošlogodišnjoj statistici vlade, oko 22% Španaca puši (16,4% žena i 23,3% muškaraca) u poređenju sa prosjekom EU od 18,4%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular