Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeGLOBUSŠpanski premijer zbog Katalonije ukida krivično djelo pobune

Španski premijer zbog Katalonije ukida krivično djelo pobune

- Reklama -


Španski premijer Pedro Sanchez najavio je u četvrtak da će se ukinuti pojam “pobune” u krivičnom zakonu i zamijeniti prekršajem s blažom kaznom da bi se “smirila situacija u Kataloniji”, gdje je nekoliko separatističkih čelnika osuđeno za to krivično djelo.

Za pobunu koja podrazumijeva pokušaj nasilnog sprječavanja provedbe zakona ili obnašanja legitimne vlasti, trenutno se u Španiji može izreći zatvorska kazna od 8 do čak 15 godina, ako je počinitelj državni službenik.

Desetak katalonskih političkih čelnika pristaša osamostaljenja od Španije osuđeni su na teške kazne zbog pobune, nakon pokušaja odcjepljenja pokrajine 2017., što je bilo najgora politička kriza u novijoj španjolskoj povijesti. Katalonski separatistički čelnici su poslije pomilovani.

- Reklama -

U razgovoru za televizijski kanal La Sexta, Sanchez je rekao da će njegova Socijalistička stranka i partner Unidas Podemos, krajnja ljevica, u petak iznijeti u parlamentu nacrt zakona u kojemu bi se krivično djelo pobune zamijenilo drugim prekršajem koji bi se blaže kažnjavao.

“Iznijet ćemo zakonodavnu inicijativu za reformu kaznenog djela pobune koje bi se zamijenilo krivičnom djelom usporedivim s onima u drugim europskim demokracijama: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Švicarskoj”, rekao je Sanchez.

Novi prekršaj nazvao bi se “teškim remećenjem javnog reda” i kažnjavao bi se slično kao što je “predviđeno u kaznenom zakonu europskih demokracija”, dodao je.

“Mislim da će ta inicijativa pomoći u smirivanju situacije u Kataloniji”, ocijenio je Sanchez.

Španski premijer je rekao da sud i dalje goni bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i drugih dvoje separatističkih čelnika koji su 2017. pobjegli u inozemstvo.

“Krivična djela počinjena 2017. i ubuduće će biti u našem krivičnom zakonu, premda ne kao krivično djelo pobune, nego kao prekršaj nazvan teško remećenje javnog reda”, rekao je Sanchez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular