Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeKOLUMNESrbi uklonili barikade, a Kurti i dalje odlučan - nema ZSO-a

Srbi uklonili barikade, a Kurti i dalje odlučan – nema ZSO-a

- Reklama -


Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sa Srbijom nije bilo tajnog dogovora za uklanjanje barikada na sjeveru i da je jedina garancija koju su dali međunarodnim predstavnicima bila da ne postoje spiskovi za hapšenje.

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com, Kurti je odbacio navode da je dao garancije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Kosovski premijer je rekao da je zbog eskalacije situacije na sjeveru bilo sastanaka samo sa ambasadorima KFOR-a, EULEX-a i KUNIT-a, posebno američkog.

- Reklama -

Kako je kazao, posljednjih dana postoji povećana posvećenost međunarodnih zvaničnika za uklanjanje barikada, jer je kosovska policija pokazala riješenost da ih ukloni, ali ističe da je dobro što su ih Srbi sami uklonili.

„Dali smo više vremena KFOR-u, pošto je iz informacija koje smo dobili postalo jasno da su na sjeveru Kosova počeli da kruže ljudi koji su – ili bili, ili su imali veze sa Wagnerovim plaćenicima, zatim sa paravojnom formacijom Noćni vukovi, a istovremeno su koristili taktiku sličnu onoj iz 2014. godine u Ukrajini“, kazao je Kurti.

Ocijenio je da barikade nisu bile toliko barikade protiv vlasti, koliko vjeruje da su bile protiv „političkog pluralizma u srpskoj zajednici na Kosovu“.

„Bilo je barikada protiv Nenada Rašića i Rade Trajković, možda više nego barikada protiv Aljbina Kurtija. Drugi razlog je unutrašnja teritorijalizacija Kosova, gdje dio teritorije kontroliše Beograd. Ovo je za nas bilo i bit će neprihvatljivo. Kosovo je na stazama razvoja, napretka i demokratije“, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima „nezaustavljiv“ napredak Kosova „dovodi Beograd u nervozu, koja ponekad prelazi u paniku i proizvodi barikade na sjeveru“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular