Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNESrbija izručuje ukrajinskog špijuna da svjedoči protiv Zelenskog u Moskvi

Srbija izručuje ukrajinskog špijuna da svjedoči protiv Zelenskog u Moskvi

- Reklama -


Tokom nedavne posjete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa sektretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbjegli ukrajinski obavještajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi kako bi svjedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Tog 7. juna u ruke srpskih vlasti, na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Sjevernu Makedoniju, „pao“ je Andrij Naumov, odmetnuti visoki funkcioner i general Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Sa Numovim je bio njemački državljanin Aleksandar Akst, koji je bio vozač automobila i najvjerovatnije „kolateralna šteta“. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda.

- Reklama -

Kako prenosi ruski medij Insajder, Naumov je nameravao da plati veliki mito kako bi dobio grancije za ličnu bezbjednost u Srbiji, dok ga s druge strane u Ukrajini protiv njega vodi proces zbog veleizdaje.

Rusija je, kako navode izvori Nova.rs bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamjenu za svjedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umiješan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava da omogući prebacivanje Naumova na teritoriju Ruske Federacije.

Da je ministar Vulin je 23. avgusta boravio u Moskvi gdje je razgovarao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševom ovoj mogućnosti, navodi i ruski Insajder i podsjeća da je Vulin već pružao usluge ruskim vlastima tako što je 2021. predao Patruševu transkripte prisluškivanih razgovora ruske opozicije u Srbiji, koji su kasnije omogućili hapšenje bivšeg šefa Otvorene Rusije Andreja Pivovarova.

“Nakon što bi poslao odbjeglog ukrajinskog bivšeg generala osumnjičenog za izdaju, ministar unutrašnjih poslova Vulin mogao bi i sam da se preseli u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka imenovanje na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji”, navodi se u tekstu.

Naumov je bio na čelu Glavnog odjeljenja unutrašnje bezbjednosti SBU od ljeta 2019. do jula 2021. Prije toga je bio na čelu državnog preduzeća „Centar za organizaciono-tehničku i informatičku podršku za upravljanje zonom isključenja“, a po prirodi svoje djelatnosti mogao je da zna i prikuplja podatke koji predstavljaju državnu tajnu o sistemima bezbjednosti. nuklearne elektrane u Černobilu. Trenutno, Državni istražni biro Ukrajine vodi krivični postupak o činjenici moguće izdaje Naumova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular