Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeBIZNISSrbijanski političari zatrpavaju Google rezultate o ljetovanju u Hrvatskoj

Srbijanski političari zatrpavaju Google rezultate o ljetovanju u Hrvatskoj

- Reklama -


Hrvatska, more, Srbija. Riječi koje bi većina onih u Srbiji koji nameravaju da ljetuju u Hrvatskoj ukucala u pretraživač Google.

A između ponuda turističkih agencija i opisa plaža i sunčanih gradova Google će izbaciti i mnogobrojne pozive političara iz Srbije da se ne ljetuje u Hrvatskoj. Kao posljedica toga, na internet forumima građani Srbije pitaju se da li je bezbjedno ljetovati u Hrvatskoj.

Hrvatska, koja se graniči sa Srbijom, uz ostrva obuhvata preko 6.000 kilometara obale Jadranskog mora. Uz svoju mediteransku klimu privlačna je za milione turista.

- Reklama -

Međutim, ne i za neke od političara iz Srbije.

Šta je rekao Vučić?

Naime, ako odlučite da iz Srbije na Googleu pretražujete odmor u Hrvatskoj, već na prvoj strani se može pojaviti izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je 12. avgusta rekao da “dok je živ neće ići u Hrvatsku na more”.

Nakon prve stranice Google pretrage, ovakve izjave od srbijanskog političara sve su vidljivije.

Google rangira rezultate uz pomoć algoritama koji pri pretrazi razmatraju mnoge faktore, uključujući riječi upisanog, relevantnost i upotrebljivost stranica, stručnost izvora, lokaciju sa koje je zahtjev unijet, kao i podešavanja.

Iako na prvim stranicama preovladavaju ponude turističkih agencija za ljetovanje u ovoj državi, izjava političara nema malo.

Tako se pojavljuje izjava premijerke Srbije Ane Brnabić iz avgusta koja objašnjava zašto je 2010. godine ljetovala u Hrvatskoj, potom izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića istog mjeseca koji “nikad neće razumjeti Srbe koji su u Hrvatskoj”.

Prikazuje se i izjava poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića koji je nedavno svojim stranačkim kolegama poručio “da mu se ne javljaju ako ljetuju u Hrvatskoj”.

Kako ovakve izjave utiču na odluke o ljetovanju?

Darija Stjepić, dvadesetpetogodišnja novinarka iz Srbije naglašava za Radio Slobodna Evropa (RSE) da izjave političara u Srbiji ne mogu ni na koji način da utiču na njenu odluku da li će ljetovati u Hrvatskoj.

“Prvenstveno zato što nemam neko preveliko povjerenje u domaće političare i zato što ne mislim da su autoriteti na osnovu čijih bih ja izjava možda kreirala neke svoje stavove i donosila odluke, i vjerujem da je takva situacija sa većinom mladih u Srbiji”, smatra Stjepić.

Opširnije na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular