Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNESrbin koga su kosovski policajci maltretirali: Dobio sam pesnicu u stomak

Srbin koga su kosovski policajci maltretirali: Dobio sam pesnicu u stomak

- Reklama -


Direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević prepričao je za N1 detalje događaja od ponedjeljka kada su ga zaustavile specijalne snage kosovske policije nedaleko od Jarinja. On je objasnio da je izdvojen iz kolone, verbalno maltretiran, a da je potom zadobio i udarac pesnicom u stomak, te da su policajci zahtjevali od njega da objasni zbog čega je pokušao da pretekne oklopno vozilo koje je susreo nekih sedam do osam kilometara prije punkta na kom su ga zaustavili.

„Jučer sam rano ujutru krenuo na put za Sarajevo gdje je danas trebalo da budem na konferenciji i u blizini prijelaza Jarinje, tamo gdje se nalazi nekadašnji zvanični prijelaz sa kosovske strane zaustavljen sam od strane jedinica specijalne policije. Nekolicina nas bila je u koloni, ja sam bio prvi, nakon čega su izašla tri policajca u maskirnim uniformama i dugim cijevima. Pokazali su mi da treba da se izdvojim u stranu, da parkiram vozilo. Ostala tri vozila su propustili uredno“, kaže Milićević za N1.

On je istakao da je nakon toga krenula neka vrsta ispitivanja, da su mu se specijalci obratili prvo na albanskom jeziku. „Na moje insistiranje da ne razumijem o čemu se radi, pošto nisu tražili dokumenta, nego su nešto drugo komentarisali, drugi policajac mi je onda zatražio dokumenta na grub način i po izlasku iz automobila oteo mi fizički dokumenta iz ruku. U tom momentu sam zatražio i zamolio ih da ne dižemo tenzije“, kaže Milićević.

- Reklama -

Međutim, maltretiranje se, kako dodaje, nastavilo.

„Vozila nisu imala obilježja, kretali se 40 km na sat“

„Policajci su krenuli da viču zahtjevajući od mene da objasnim zbog čega sam pokušao da preteknem oklopno vozilo koje sam susreo nekih sedam do osam kilometara pre punkta na kom su me zaustavili“, rekao je Milićević.

On je naglasio da policija nije imala nikakva obilježja da se radi o policijskom konvoju. „Imajući u vidu činjenicu da su se kretali brzinom od 40 km na sat, pokušao sam u tom trenutku da pretičem, a oni su mi dali do znanja presekavši mi put da to neće biti moguće, nakon čega sam se vratio u svoju traku“, ističe direktor NVO „Aktiv“.

Problem je, kako dodaje, bio u pristupu policije, insistirali su na tome da je prekršio neka prava na grub način, krenuli su u pretres. „Jedini policajac koji mi se obratio na srpskom naredio je da se okrenem prema njima…Okrenuo sam se i u tom trenutku dobio udarac u stomak. Tu je bilo jasno bez da sam prekršio bilo kakav zakon da se radi ne samo o prekoračenju sile, već i jasnoj demonstraciji sile, gdje nije bila moguća komunikacija sa policijom. Uslijedio je pretres, razbacali su stvari, polomili neke plastične dijelove u gepeku“, kaže Milićević.

„Rekli su mi da je ovo bilo verbalno upozorenje prema meni i da ubuduće pazim šta radim“, dodaje.

On ističe i da je jasno da je ta jedinica pripada jedinicama za specijalne operacije i da su imali uniforme koje do jučer nije imao prilike da vidi uživo. „Imali su fantomke na licima sve vrijeme, držali su upereno oružje prema meni ta dvojica policajaca“, dodaje.

Milićević kaže i da ne zna čime je isprovocirana tako izuzetno jaka i neprimjerena akcija policije jer nije lično isprovocirao bilo koga od njih.

Razočaravajući je, dodaje, bio i demanti kosovske policije koji je uslijedio i čiji je cilj bio da prikrije sve što se jučer dogodilo.

On objašnjava da se sam incident nije dogodio na samom prijelazu Jarinje već kilometar i po prije samog prijelaza, a da je u policijskom saopštenju samo demantovano da se događaj odigrao na Jarinju.

„Ono što je razočaravajuće je da policija ni u jednom trenutku nije pokazala bilo kakav stepen normalnog pristupa prema meni kao učesniku u saobraćaju. Jasna je bila demonstracija sile, želja da se isprovocira događaj, a da on ostane skriven od očiju javnosti“, ocjenjuje Milićević.

Kaže i da je prije sat vremena podnio zvaničnu prijavu političkom inspektoratu na Kosovu zbog tog događaja, a angažovaće i advokata koji će preuzeti dalji postupak. Milićević za sutra najavljuje i konferenciju za štampu u Prištini kako bi se izbjegle medijske spekulacije o tome da li se događaj stvarno dogodio ili je sve fingirano kako su neki pojedinci u Prištini sve vrijeme pokušavali da potenciraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular