Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeBIZNISSretna Nova za 73 radnika Krivaje, Aluminija, Zraka, Krivaje Mobel

Sretna Nova za 73 radnika Krivaje, Aluminija, Zraka, Krivaje Mobel

- Reklama -


Vlada Federacije BiH odobrila je sredstva za uvezivanje radnog staža za 73 radnika Krivaje, Zraka, Alumine, te Krivaje Mobela. Vlada je odluku usvojila na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a radi se o dvije odvojene odluke.

“Prva odluka obuhvata subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 328.712,14 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugavanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 28 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. Od toga, privrednom društvu IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, iz sektora drvne industrije, odobrava se 219.702,70 KM za 24 radnika, a privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo, iz sektora namjenske industrije, iznos od 109.009,44 KM za četiri radnika”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Novac za ove odluke biće izdvojen iz budžeta FBiH za 2022.

- Reklama -

“Također, donesena je odluka koja se odnosi na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima kojom se dodjeljuje ukupno 602.814,39 KM prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO/MIO, za 49 radnika, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. Od ovog iznosa, privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar, iz sektora metalne industrije, odobrava se dodjela 570.630,60 KM za 38 radnika, a privrednom društvu Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići – u stečaju, iz sektora drvne industrije, 32.183,79 KM za 11 radnika”, dodaju iz Vlade.

Iz Vlade pojašnjavanju da će se odobrena sredstva sukcesivno uplaćivati na račun ovog zavoda, onako kako privredna društva budu dostavljala pisani dokaz od Federalnog zavoda PIO/MIO da radnici za koja su tražena sredstva mogu ostvariti pravo na penziju uplatom nedostajućih (odobrenih) sredstava.

“Porezna uprava Federacije BiH zadužena je da u okviru svojih nadležnosti, nakon uplate doprinosa, izvrši preknjiženje uplaćenih doprinosa sa ovog federalnog ministarstva na privredna društva”, potcrtavaju.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo finansija, Federalni zavod PIO/MIO i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular