Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEŠta čeka Beograd: Od Pride-a se ne odustaje, Vulin ne popušta, Vučić...

Šta čeka Beograd: Od Pride-a se ne odustaje, Vulin ne popušta, Vučić „diže ruke“

- Reklama -


Organizatori Europride-a u Beogradu najavili su za danas, uprkos zabrani MUP-a Srbije, okupljanje i šetnju izmenjenom rutom – od Skupštine Srbije do Ustavnog suda, potom i Bulevarom Kralja Aleksandra do stadiona Tašmajdan, gdje će tokom večeri biti organizovan i koncert.

Šetnja je zakazana za 17:30 sati, ali okupljanje, prema najavama, počinje od 16.00.

Koordinator Europride-a Goran Miletić u petak je na konferenciji za novinare rekao da očekuje prisustvo policije na skupu.

- Reklama -

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ponovio je u petak uveče da zabrana šetnje u organizaciji Europride-a 2022 “ostaje na snazi”.

U međuvremenu, predsjednik Srbije se pita što da, kako kaže, nasjeda na trikove u vezi sa gotovo nevažnom temom.

„Mislim da će se poštovati zakon i odluke MUP-a, nisam ulazio u sve detalje, ovo je sve što mogu da vam kažem i neću time da se bavim, neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koja je takođe…I oni koji su za i oni koji su dramatično protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje, svi zajedno“, kaže Vučić.

Daleko od toga da je Pride najveći problem srpskog društva, ali zemlje gde se položaj LGBTQ zajednice dovodi u pitanje su bez izuzetka nefunkcionalne demokratije, zaključuje novinar Andrej Ivanji.

„Država priznaje da nije u stanju da obezbijedi ustavom zagarantovana prava jednoj manjini i onda dolazimo do apsurda da oni ljudi koji bi trebalo da su zaštićeni, njima se zabranjuje to pravo zato što oni drugi prijete da hoće da ih mlate“, navodi Ivanji.

Organizatori najavljuju da će se žaliti i Ustavnom sudu, koji je prethodne četiri zabrane održavanja Pride-a već proglašavao neustavnim.

Također, prema navodima lista “Danas” skup protiv šetnje Europride-a, koji je policija također zabranila, organizatori su najavili ispred hrama Svetog Save u 16.30, izvijestila je Beta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular