Friday, December 8, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEŠta se mijenja u organizmu ako potpuno prestanete jesti hljeb?

Šta se mijenja u organizmu ako potpuno prestanete jesti hljeb?

- Reklama -


Bijeli hljeb neizostavna je namirnica na jelovniku mnogih ljudi, zasitan je, ukusan, ali koliko je zapravo zdrav?

Nutricionisti godinama vode rasprave o tome je li hljeb namirnica koju je dobro konzumirati ili bismo je morali svesti na minimum. Isto tako, pokušali su saznati šta bi se dogodilo našem tijelu ako bismo potpuno prestali konzumirati hljeb.

Kako donosi Women’s Health, postoji nekoliko promjena do kojih će doći ako ovu namirnicu izbacimo iz svakodnevne prehrane.

- Reklama -

Kada smanjite unos ugljikohidrata, prvo što ćete primijetiti je koliko brzo, gotovo magično, gubite kilograme.

Međutim, stvar je u tome što nećete izgubiti masnoću, već kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu, objašnjava dijetetičarka i trenerica Marie Spano.

Isto tako, dijetetičarka objašnjava kako su ugljikohidrati izvor energije, a kada osoba naglo smanji njihov unos, a upravo se to događa kada iz prehrane u potpunosti izbacimo hljeb, može doći do neobičnih pojava poput lošeg zadaha, suvoće u ustima, umora, slabosti, vrtoglavice, nesanice, te mučnine. Naravno, te pojave su samo privremene, ali postoje i one dugoročne.

Riječ je prvenstveno o smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2, ali jedno istraživanje pokazalo je i da ćete biti manje skloni opasnim stanjima poput infarkta ili moždanog udara.

Za razliku od drugih vrsta hljeba, bijeli ne sadrži vlakna koja su nam potrebna za normalan rad crijeva pa ćete, kada ga jednom izbacite iz prehrane, u vrlo kratkom vremenu primijetiti poboljšanje probave, te brži metabolizam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular